Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τον διαβήτη που ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κίνα.

Η πρωτοποριακή θεραπεία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε έναν 59χρονο ασθενή με διαβήτη και είχε μεγάλη επιτυχία, φέρνοντας μία επανάσταση στην αντιμετώπιση του διαβήτη που αποτελεί παγκόσμια επιδημία.

Ο ασθενής, ένας 59χρονος άνδρας, έλαβε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση κυττάρων το 2021 και από το 2022 έπαψε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή γιατί θεραπεύτηκε.

Η πειραματική θεραπεία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Discovery, περιελάμβανε τη δημιουργία μιας τεχνητής εκδοχής των κυττάρων που βρίσκονται στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Τι συνέβαινε στον ασθενή με διαβήτη
Ο άνδρας έπασχε από διαβήτη τύπου 2 για 25 χρόνια και είχε χάσει σχεδόν όλη τη λειτουργία αυτών των κυττάρων, γνωστών ως νησίδια. Ο ασθενής ήταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και κινδύνευε ακόμη και η ζωή του, ενώ χρειαζόταν πολλές ενέσεις ινσουλίνης κάθε μέρα για να μην πέσει σε διαβητικό κώμα.

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει «θεραπευτεί» ποτέ από τον διαβήτη, αλλά οι ιατροί έχουν βρει τρόπο να τον θέσουν σε ύφεση. Αυτό όμως απαιτεί από τους ασθενείς να τηρούν ένα σχετικά αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για να μην επιστρέψουν τα προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα.

Ωστόσο, η περίπτωση στην Κίνα δείχνει ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα χωρίς ο ασθενής να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Η θεραπεία χρησιμοποίησε βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι ένα είδος κυττάρων με κενή πλάκα που μπορούν να μετατραπούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε ιστό εγκεφάλου, μυών, νεφρών ή ακόμη και παγκρέατος.

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποίησε ένα νέο χημικό κοκτέιλ για να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα του ασθενούς σε κύτταρα του παγκρέατος. Αυτά τα κύτταρα παράγουν ινσουλίνη, η οποία λέει στο σώμα σας πότε να τραβήξει ζάχαρη από την τροφή που τρώμε για ενέργεια.

Η νέα θεραπεία είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας, σε πολλές χώρες, σχετικά με το πώς να μετατραπούν καλύτερα τα βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα νησιδίων και πώς να εισέλθουν αυτά τα κύτταρα νησιδίων στο σώμα.

Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ τριών ιδρυμάτων που εδρεύουν στη Σαγκάη -του Νοσοκομείου Changzheng της Σαγκάης, του Κέντρου Αριστείας στη Μοριακή Κυτταρική Επιστήμη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Νοσοκομείου Renji.

«Η τεχνολογία μας έχει ωριμάσει και έχει διευρύνει τα όρια στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία του διαβήτη» δήλωσε ο Δρ Yin Hao, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές.

Σημειώνεται πως στους διαβητικούς, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, στους νεφρούς, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

Με την εμφύτευση των νέων, εργαστηριακά αναπτυγμένων κυττάρων, τα οποία μπορούν να παράγουν ινσουλίνη, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να παράγει ξανά τη δική του ινσουλίνη. Αυτό είναι που παρατήρησαν οι ιατροί στον Κινέζο ασθενή.

«Νομίζω ότι η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη» δήλωσε στο South China Morning Post ο Δρ Timothy Kieffer, καθηγητής κυτταρικών και φυσιολογικών επιστημών στο University of British Columbia στον Καναδά.

Το μέλλον στη θεραπεία του διαβήτη
Αν και το εύρημα αυτό είναι ενθαρρυντικό, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να εγκριθεί για τον γενικό πληθυσμό. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα πρέπει να δοκιμάσουν τη θεραπεία τους σε περισσότερους ασθενείς, δήλωσε ο καθηγητής Δρ Kieffer.

Επί του παρόντος, η μετατροπή «κενών» κυττάρων σε λειτουργικά κύτταρα του παγκρέατος είναι απίστευτα περίπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Οι επιστήμονες θα πρέπει να κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη αν πρόκειται να είναι εφικτή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτοποριακή θεραπεία είναι πιθανό να λειτουργήσει μόνο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, που είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου.

Οι διαβητικοί τύπου 1, των οποίων το πάγκρεας έχει δεχθεί επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο να χρησιμοποιήσουν αυτή τη θεραπεία, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να απορρίψει τα νέα εμφυτευμένα κύτταρα, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πάντως, όπως ανέφερε ο καθηγητής Δρ Kieffer, αυτή η θεραπεία μπορεί στο μέλλον «να απαλλάξει τους ασθενείς από το βάρος των χρόνιων φαρμάκων, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής και να μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης».

oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)