Η κατανάλωση φρούτων είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να προσθέσεις θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τα καταναλώνεις.

Ακολουθούν οι 5 κοινοί μύθοι (και οι αντίστοιχες αλήθειες) για την καλύτερη ώρα που μπορείς να φας φρούτα.

Μύθος 1: Πρέπει πάντα να τρως φρούτα με άδειο στομάχι

Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το πότε πρέπει να τρώμε φρούτα. Ο μύθος ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση φρούτων παράλληλα με άλλα γεύματα, επιβραδύνει την πέψη, προκαλεί αέρια, δυσφορία και μια σειρά από άλλα συμπτώματα.

Ενώ οι φυτικές ίνες στα φρούτα μπορούν όντως να επιβραδύνουν την πέψη, οι υπόλοιποι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ψευδείς και παραπλανητικοί. Επίσης, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι επηρεάζει τη μακροζωία ή τα επίπεδα κούρασης.

Μύθος 2: Η κατανάλωση φρούτων πριν ή μετά το γεύμα μειώνει τη θρεπτική τους αξία

Αυτός ο μύθος φαίνεται να είναι μια επέκταση του προηγούμενου. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, η κατανάλωση φρούτων αμέσως πριν ή μετά από ένα γεύμα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς θρεπτικά συστατικά κατά κάποιο τρόπο χάνονται. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό γίνεται για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

Μύθος 3: Τα άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να τρώνε φρούτα 1-2 ώρες πριν ή μετά από ένα γεύμα
Η ιδέα εδώ είναι ότι τα άτομα με διαβήτη, έχουν συχνά πεπτικά προβλήματα και ότι η κατανάλωση φρούτων χωριστά από τα γεύματα, βελτιώνει κατά κάποιο τρόπο την πέψη. Ωστόσο, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι η κατανάλωση φρούτων από μόνη της βελτιώνει την πέψη.

Μύθος 4: Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φας φρούτα είναι το πρωί
Η λογική πίσω από αυτόν τον μύθο είναι ότι η κατανάλωση ενός φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και «ξυπνά» το πεπτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα όσο απορροφάται η γλυκόζη, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι υγιεινά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Μύθος 5: Δεν πρέπει να τρως φρούτα μετά τις 2:00 μ.μ.
Ο τελευταίος κοινός μύθος γύρω από την κατανάλωση φρούτων, είναι παρόμοιος με τον προηγούμενο μύθο, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα μετά τις 2 μ.μ. Η ιδέα πίσω από αυτή την πρακτική, είναι ότι η κατανάλωση φρούτων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής υδατανθράκων μετά τις 2 μ.μ. αυξάνει το σάκχαρο, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων το απόγευμα, μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, εάν θέλεις να χάσεις βάρος, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος. Επιπλέον, εάν αποφεύγεις τα φρούτα το απόγευμα και πριν τον ύπνο, αποκλείεις μια υγιεινή επιλογή για ένα σνακ ή επιδόρπιο.

πηγή: ladylike.gr

 
(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)