Το τυρί παρασκευάζεται παραδοσιακά από αγελαδινό γάλα και περιέχει κυρίως ασβέστιο και πρωτεΐνες. Ναι, το τυρί περιέχει όντως κάποια χοληστερίνη. Ωστόσο, έρευνα στο περιοδικό Nutrients το 2018 έδειξε ότι η χοληστερίνη που τρώμε δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα όσο νομίζουμε.
Αντίθετα, παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, o τρόπος ζωής και η πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.
Ανάλογα με τον τύπο του τυριού αλλάζει η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Για παράδειγμα, μία μόνο φέτα τυριού τσένταρ περιέχει 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με το USDA. Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου κορεσμένων λιπαρών, σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Roxana Ehsani, M.S., RD.
Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Υπάρχουν καλά νέα για τους λάτρεις του τυριού. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το τυρί μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι ακόμη και περισσότερες από μία μερίδες τυριού την ημέρα δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς που έχουν υψηλή χοληστερίνη να επιλέγουν τυριά με μειωμένα λιπαρά, ή τυριά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Σχεδόν το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 4 ετών δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο. Δεδομένου ότι το τυρί είναι πηγή ασβεστίου, η επιλογή τυριών που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο, όπως η μερικώς αποβουτυρωμένη μοτσαρέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Κάτι που λειτουργεί για κάποιον, μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να απευθύνονται σε διατροφολόγους οι οποίοι θα αξιολογούν τα επίπεδα χοληστερίνης και με βάση αυτά θα μπορούν να «βγάλουν» το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Πηγή: healthstat.gr