Το να εντοπίσετε έναν ψεύτη μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας αποκαλύψουν εάν κάποιος λέει ψέματα. Αρκετές φορές οι ψεύτες δυσκολεύονται να θυμηθούν όλα τα ψέματα που έχουν πει. Έτσι συχνά μπορεί να κάνουν λάθος και να τους ξεφύγει σε μια συζήτηση κάτι που δεν πρέπει.
Στην περίπτωση που κλονιστεί η ηθική τους, οι ψεύτες θα κάνουν ότι μπορούν για να μην αποκαλυφθούν. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουν κάποιες φράσεις για να χειραγωγήσουν τους άλλους και να αποδείξουν ότι δεν είναι ψεύτες. Αν νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με κάποιον που λέει ψέματα, ελέγξτε τις ακόλουθες 8 φράσεις που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει.
Οι 8 φράσεις που δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να λέει ψέματα
«Δεν ξέρεις τι λες»
«Απ’ όσο θυμάμαι»
«Λάθος το θυμάσαι»
«Το επινόησες αυτό»
«Τι εννοείς;»
«Δε νομίζω ότι αυτό με εκφράζει»
«Δεν θυμάμαι να το έκανα αυτό»
«Με λες ψεύτη;»
«Δεν ξέρεις τι λες»
Στις ταινίες, όταν ένας υπάλληλος αντιμετωπίζει ένα αφεντικό για κάτι κακό που κάνει, το αφεντικό συχνά απαντά με την ατάκα «Δεν ξέρεις τι λες». Αυτή η ατάκα είναι μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει αμφιβολίες για την ακεραιότητα του υπαλλήλου και να αποφευχθούν οι ευθύνες.
Στην πραγματική ζωή, αυτή η τακτική χρησιμοποιείται συχνά από ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους. Όταν κάποιος ψεύδεται ή κάνει κάτι κακό μπορεί να χρησιμοποιήσει την ατάκα «Δεν ξέρεις τι λες» για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ατόμου που τον αντιμετωπίζει.
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, ειδικά αν ο άνθρωπος που την χρησιμοποιεί είναι σε θέση να χειραγωγήσει τους άλλους. Μπορεί να κάνει τους άλλους να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του ατόμου που τον αντιμετωπίζει και να τον κάνουν να φαίνεται αναξιόπιστος.
«Απ’ όσο θυμάμαι»
Η πρώτη χρήση της φράσης είναι σχετικά αθώα. Όταν κάποιος λέει «Από όσο θυμάμαι», απλώς σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρος για όλες τις λεπτομέρειες ή ότι η μνήμη του είναι θολή.
Η δεύτερη χρήση της φράσης είναι πιο υποκριτική. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη φράση αυτή για να αποφύγει την ευθύνη, ουσιαστικά λέει: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό που λέω είναι αλήθεια, αλλά το πιστεύω».
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να δυσκολέψει τους άλλους να αμφισβητήσουν την αλήθεια της δήλωσής του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε υποψιασμένοι όταν ακούτε κάποιον να χρησιμοποιεί τη φράση αυτή. Μπορεί να λέει ψέματα.
«Λάθος το θυμάσαι»
Η πρώτη χρήση της φράσης είναι σχετικά αθώα. Όταν κάποιος λέει «Λάθος το θυμάσαι», απλώς σημαίνει ότι πιστεύει ότι η μνήμη του άλλου είναι λανθασμένη.
Η δεύτερη χρήση της φράσης είναι πιο υποκριτική. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη φράση αυτή για να χειραγωγήσει κάποιον, ουσιαστικά λέει: «Είσαι τρελός, δεν ξέρεις τι συμβαίνει».
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να δυσκολέψει κάποιον να εμπιστευτεί τον εαυτό του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε υποψιασμένοι όταν ακούτε κάποιον να χρησιμοποιεί τη φράση αυτή.
«Το επινόησες αυτό»
Όταν κάποιος λέει ψέματα και δεν θέλει να παραδεχτεί αυτό που έχει κάνει, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του άλλου.
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν έχουν πραγματικά δίκιο ή αν απλώς φαντάζονται πράγματα.
Εάν κάποιος σας πει «Το επινόησες αυτό», είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί. Ρωτήστε τον γιατί πιστεύει ότι επινοείτε πράγματα. Εάν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες αποδείξεις που να υποστηρίζουν την άποψή του, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε.
Εάν πιστεύετε ότι κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση για να σας χειραγωγήσει, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον πιέσετε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι λέει ψέματα.
«Τι εννοείς;»
Η φράση «Τι εννοείς;» χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική αποφυγής. Όταν κάποιος λέει ψέματα και δεν θέλει να το παραδεχτεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να αποφύγει να απαντήσει σε μια ερώτηση.
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να κάνει το θύμα να αισθανθεί ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Μπορεί να αρχίσουν να αμφισβητούν τις δικές τους αναμνήσεις ή αντιλήψεις.
Εάν κάποιος σας πει «Τι εννοείς;», είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί. Ρωτήστε τον γιατί πιστεύει ότι εννοείτε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέτε. Εάν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες αποδείξεις που να υποστηρίζουν την άποψή του, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε.
Εάν πιστεύετε ότι κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση για να σας χειραγωγήσει, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον πιέσετε να απαντήσει στην αρχική ερώτηση. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι λέει ψέματα.
«Δεν νομίζω ότι αυτό με εκφράζει»
Η φράση «Δεν νομίζω ότι αυτό με εκφράζει» χρησιμοποιείται συχνά από ψεύτες για να αποφύγουν την τιμωρία. Όταν κάποιος λέει ψέματα και δεν θέλει να το παραδεχτεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ατόμου που τον κατηγορεί.
Οι ψεύτες λένε ψέματα για διάφορους λόγους, αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι για να προστατευτούν από την τιμωρία. Όταν κάποιος λέει ψέματα για να αποφύγει την τιμωρία, μπορεί να νιώθει ντροπή ή φόβο. Μπορεί επίσης να νιώθει ότι δεν θα τον πιστέψουν αν παραδεχτεί την αλήθεια.
Όταν ένας ψεύτης αντιμετωπίζεται με τις πράξεις του, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φράση «Δεν νομίζω ότι αυτό με εκφράζει» για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ατόμου που τον κατηγορεί. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:
Όταν αρνείται ότι συνέβη ένα γεγονός: «Δεν θυμάμαι να έκανα ποτέ κάτι τέτοιο».
Αναφέρει ότι το άτομο που τον κατηγορεί είναι λάθος: «Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Δεν έκανα ποτέ τίποτα κακό»
Ρωτάει το άτομο που τον κατηγορεί γιατί πιστεύει ότι το έκανε: «Ακούγεται πραγματικά σαν να ήμουν εγώ;»
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να κάνει το άτομο που κατηγορεί τον ψεύτη να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Μπορεί επίσης να κάνει το άτομο που κατηγορεί τον ψεύτη να φαίνεται ότι είναι υπερβολικό ή παράλογο.
«Δεν θυμάμαι να το έκανα αυτό»
Η φράση «Δεν θυμάμαι» είναι μια κοινή τακτική απάτης που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Όταν κάποιος λέει ψέματα και δεν θέλει να το παραδεχτεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ατόμου που τον κατηγορεί.
Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να κάνει το άτομο που κατηγορεί τον απατεώνα να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Μπορεί επίσης να κάνει το άτομο που κατηγορεί τον απατεώνα να φαίνεται ότι είναι υπερβολικό ή παράλογο.
Για παράδειγμα, αν ένας φίλος είδε τον σύντροφό σας να σας απατά σε ένα κλαμπ και εσείς τον κατηγορήσετε γι’ αυτό, ένας ψεύτης πιθανότατα θα έλεγε ότι «δεν θυμόταν να το κάνει».
Αυτό συμβαίνει επειδή οι απατεώνες γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί συζήτηση για το θέμα όταν λένε αυτή τη φράση. Εάν δεν μπορούν να θυμηθούν, τότε δεν μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό, να το υπερασπιστούν ή να το αναγνωρίσουν.
Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν, μπορούν να συνεχίσουν να λένε ψέματα ότι δεν θυμούνται, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα το θυμούνται.
«Με λες ψεύτη;»
Η φράση «Με λες ψεύτη;» είναι μια κοινή τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από ψεύτες. Όταν κάποιος σας λέει αυτή τη φράση, προσπαθεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να διστάσετε να τον αντιμετωπίσετε για τις πράξεις του.
Η φράση «Με λες ψεύτη;» είναι αποτελεσματική επειδή παίζει με το ένστικτο της επιβίωσης μας. Όταν κάποιος μας κατηγορεί για κάτι σοβαρό, όπως το ψέμα, το ένστικτό μας μας λέει να αμυνθούμε. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την κρίση μας και να φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τον ψεύτη.
Επιπλέον, η φράση «Με λες ψεύτη;» μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ένοχους. Όταν κάποιος μας κατηγορεί για κάτι κακό, μπορεί να νιώσουμε άσχημα και να θέλουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση. Αυτό μπορεί να μας κάνει να υποχωρήσουμε και να μην αντιμετωπίσουμε τον ψεύτη.
Πώς να αναγνωρίσετε τα ψέματα
Τα ψέματα είναι ένα κοινό φαινόμενο, αλλά πολλές φορές είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, όταν τα ψέματα γίνονται επιβλαβή, είναι σημαντικό να μπορείτε να τα αναγνωρίσετε.
Τα ψέματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως για να προστατεύσουν τους άλλους ή να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν κάτι δύσκολο. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εξαπατήσουν, να χειραγωγήσουν ή να βλάψουν τους άλλους.
Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ένα ψέμα, όπως:
Ασυνέπεια: Οι ψεύτες συχνά αντιφάσκουν τον εαυτό τους ή λένε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Αίσθημα άγχους ή ανασφάλειας: Οι ψεύτες μπορεί να αισθάνονται άβολα ή ανήσυχοι όταν τους ρωτούν για κάτι που λένε ψέματα.
Αρνήσεις ή υπερβολές: Οι ψεύτες μπορεί να αρνηθούν ότι λένε ψέματα ή να υπερβάλλουν την αλήθεια.
Ερωτήσεις σχετικά με το γιατί τους ζητάτε το λόγο: Οι ψεύτες μπορεί να αρχίσουν να σας ρωτούν γιατί ρωτάτε για κάτι συγκεκριμένο.
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να είστε υποψιασμένοι.
ourlife.gr