Οι μπανάνες είναι είναι από τα φρούτα που αρέσουν σχεδόν σε όλου τους ανθρώπους. Ωστόσο υπάρχουν τροφές που δεν θα πρέπει ποτέ να τρώτε μαζί με μπανάνες αν θέλετε να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας.

Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Οι μπανάνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Περιέχουν βιταμίνες C και B6, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον μεταβολισμό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στις μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν την διαδικασία της πέψης, ενώ τα φυσικά σάκχαρα τους ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού

Οι μπανάνες είναι ένα θρεπτικό σνακ που προάγει τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Αρκεί βέβαια να αποφεύγετε να τις τρώτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Παρακάτω θα διαβάσετε 8 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε μαζί με μπανάνες.

8 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε μαζί με μπανάνες
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Πράσινες μπανάνες
Εσπεριδοειδή
Γλυκά
Αβοκάντο
Υπερβολικά κρύα φαγητά

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Β, γεγονός που τις καθιστά ένα χορταστικό και θρεπτικό φρούτο. Όμως, όταν συνδυάζονται οι μπανάνες με το γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνεται η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό καθιστώντας δύσκολη την πέψη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή ανησυχία.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπου συνδυάζουν κρέας ή αυγά με μπανάνες, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία. Οι μπανάνες χωνεύονται σχετικά γρήγορα και ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνες βραδείας πέψης μπορεί να προκαλέσει ζύμωση και αέρια στην πεπτική οδό.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Η κατανάλωση μπανάνας μαζί με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως σνακ με ζάχαρη ή ψημένα προϊόντα, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση και απότομη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης και πείνας λίγο μετά το φαγητό.

Πράσινες μπανάνες
Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι ώριμες μπανάνες είναι γενικά εύπεπτες, αλλά ο συνδυασμός τους με πράσινες μπανάνες ή άγουρες μπανάνες μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία, καθώς οι πράσινες μπανάνες περιέχουν πιο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια σε ορισμένα άτομα.

Εσπεριδοειδή
Ο συνδυασμός μπανάνας με εσπεριδοειδή όπως λάιμ, πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ, μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία ή δυσφορία για ορισμένα άτομα. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο οι μπανάνες όσο και τα εσπεριδοειδή περιέχουν όξινα θρεπτικά συστατικά και ο συνδυασμός μπορεί να είναι σκληρός για το στομάχι.

Γλυκά
Όταν οι μπανάνες συνδυαστούν με άλλα γλυκά και επιδόρπια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Αβοκάντο
Οι μπανάνες και τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφύγετε να τα συνδυάσετε μαζί.

Υπερβολικά κρύα φαγητά
Η κατανάλωση πολύ κρύων τροφών, όπως το παγωτό, αμέσως μετά την κατανάλωση μπανάνας μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές ενοχλήσεις για ορισμένα άτομα.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία
φούσκωμα
αέρια
στομαχική δυσφορία
δυσπεψία
αύξηση βάρους
αρρυθμίες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω καλό θα ήταν οι μπανάνες να μην συνδυάζονται και να καταναλώνονται ξεχωριστά από γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεϊνη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, άγορυες μπανάνες, εσπεριδοειδή, γλυκά, αβοκάντο και υπερβολικά κρύα φαγητά.

Τα προβλήματα που προκαλούνται στον οργανισμό εάν κάποιος δεν ακολουθήσει αυτή την συμβουλή είναι κυρίως στομαχικά και πεπτικά. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει δυσπεψία, φούσκωμα, αέρια και γενικά στομαχική δυσφορία. Επίσης ο συνδυασμός μπανάνας και αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Αν και αυτό δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας εάν δεν υπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα ή ασθένεια των νεφρών εντούτοις μπορεί να επιφέρει πρόσκαιρα καρδιακές αρρυθμίες.

Μην ξεχνάτε
Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στην διατροφή το ρητό «παν μέτρον άριστον» ισχύει και εδώ. Όταν καταναλώνετε μπανάνες καλό είναι να το κάνετε στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και να αποφεύγετε να το συνδυάζετε με τροφές, όπως γάλα, πορτοκάλια και αβοκάντο, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες επιπτώσεις στον οργανισμό σας.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)