Εκτός από τα φάρμακα που μπορεί να σου συστήσει γιατρός, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εσύ πόσους από αυτούς εφαρμόζεις;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να γίνει επικίνδυνη, θέτοντας τα άτομα σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλα προβλήματα.

Το ενδιαφέρον –και τρομακτικό ταυτόχρονα– είναι ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες που έχουν υπέρταση δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με άρθρο του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα που να τη μαρτυρούν – ένας λόγος που οι ειδικοί την αποκαλούν «σιωπηλό δολοφόνο».

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, που πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας, ορισμένοι φυσικοί τρόποι μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αντιμετωπίστε φυσικά την υψηλή αρτηριακή πίεση με 8 τρόπους

1. Περπάτημα και τακτική άσκηση
Η άσκηση είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει κανείς προκειμένου να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ειδικότερα, η τακτική σωματική άσκηση βοηθά την καρδιά να γίνει πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική στην άντληση του αίματος, γεγονός που μειώνει την πίεση στις αρτηρίες.

Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. 

2. Μείωση της πρόσληψης νατρίου
Για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης νατρίου. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για να το πετύχετε αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φρέσκα προϊόντα και δοκιμάστε την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών αντί αλατιού στο μαγείρεμα.

3. Περιορισμός του αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το αλκοόλ έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό.

Παράλληλα, συνδέεται και με άλλες συμπεριφορές που μπορεί να συμβάλλουν στην υπέρταση, όπως οι κακές διατροφικές επιλογές, η έλλειψη άσκησης και η αύξηση του σωματικού βάρους.

4. Περισσότερο κάλιο στη διατροφή
Μια άλλη ιδέα είναι να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές με κάλιο, ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από το νάτριο και διευκολύνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

Μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο είναι τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες), τα φρούτα (πεπόνια, μπανάνες, αβοκάντο, πορτοκάλια και βερίκοκα), τα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι), ο τόνος και ο σολομός, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φασόλια.

5. Η διαχείριση του στρες βοηθάει την αρτηριακή πίεση
Το στρες μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην ανάπτυξη και την επιδείνωση της αρτηριακής πίεσης. Όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση, απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Εάν το στρες είναι χρόνιο, αυτές οι προσωρινές αυξήσεις μπορεί να γίνουν μόνιμες, συμβάλλοντας με την πάροδο του χρόνου στην υπέρταση.

Στην προσπάθειά σας να μειώσετε το στρες, μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές όπως η χαλαρωτική μουσική, η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή η γιόγκα. 

6. Διακοπή καπνίσματος
Συνήθως η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους όπως ο βελονισμός. Ωστόσο, το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Για την ακρίβεια, προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων μέσω της νικοτίνης, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, καταστρέφοντας τις αρτηρίες και μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στους ιστούς.

7. Τα μούρα μπορούν να ρίξουν την πίεση
Τα μούρα, ιδιαίτερα τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα, συνδέονται με πιθανά οφέλη για την αρτηριακή πίεση και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες. Εκτός από αυτές, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, στοιχεία που υποστηρίζουν συνολικά την υγεία μας.

8. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Τέλος, οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο μπορούν ενδεχομένως να συμβάλουν στη διαχείριση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αφού το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολυάριθμες φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων και της λειτουργίας των μυών.

Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε μαγνήσιο καταναλώνοντας τροφές όπως λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, κοτόπουλο, μοσχάρι και δημητριακά ολικής αλέσεως.

πηγή: ow.gr

 
(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)