Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πώς να παρατηρούν τα αναπτυξιακά ορόσημα καθώς το παιδί τους μεγαλώνει. Από το να χειροκροτούν τις πρώτες κινητικές του δεξιότητες, όπως το μπουσούλημα και το περπάτημα, μέχρι να γιορτάζουν τις πρώτες του μέρες στο σχολείο, κάθε ένα από αυτά αποτελεί ένα βήμα στην πορεία του προς την ανεξαρτησία.
H πρώτη δουλειά ή η πρώτη αγορά ενός αυτοκινήτου μπορεί να έρχονται αργότερα αλλά τα θεμέλια της οικονομικής ανεξαρτησίας «μπαίνουν» πολύ πιο νωρίς.
Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η στάση απέναντι στα χρήματα διαμορφώνεται ήδη από την ηλικία των 5 ετών και οι συνήθειες μπορούν να διαμορφωθούν από την ηλικία των 7 έως 9.
Αυτή η έρευνα της Greenlight διαπίστωσε μάλιστα ότι το οικονομικό άγχος μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 14, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών σε αυτά τα σημαντικά θέματα όσο είναι μικρά.
Για να διδάξετε στο παιδί σας την αξία των χρημάτων χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να μαζεύετε ψιλά σε έναν κουμπαρά.
Για να δώσετε στο παιδί σας μια σταθερή αντίληψη για το πώς να διαχειρίζεται τα χρήματά τους ως ενήλικας, πρέπει να του μιλήσετε για τα εξής:
1. Η διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας
Διδάσκοντας τη διαφορά μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών θα το βοηθήσετε να ιεραρχήσει αυτά που θέλει να αγοράσει είτε είναι ένα παιχνίδι είτε ένα ακριβό ρούχο.
Έτσι, όταν το παιδί σας θα αποκτήσει την πρώτη του δουλειά θα έχει ήδη καταλάβει ότι οι ανάγκες, όπως η πληρωμή λογαριασμών και η αποταμίευση χρημάτων, προηγούνται των επιθυμιών, όπως τα βιντεοπαιχνίδια και τα εισιτήρια συναυλιών.
Δεν χρειάζεται, όμως, να έχει σταθερό εισόδημα για να αρχίσετε να του διδάσκετε αυτή την έννοια. Κάθε φορά που παίρνει χρήματα για τα γενέθλιά του, για παράδειγμα, βάλτε το να αποφασίσει πόσα από αυτά θα αποταμιεύσει και πόσα θα ξοδέψει.
2. Θέστε οικονομικούς στόχους
Η ικανότητα να θέτει έναν στόχο και να «εργάζεται» προς την κατεύθυνση αυτή θα οφελήσει πραγματικά το παιδί στην ενήλικη ζωή του.
Ενθαρρύνετέ το να θέσει έναν στόχο αποταμίευσης για κάτι που θέλει να αγοράσει και συγχρόνως βοηθήστε το να υπολογίσει πόσα χρήματα θα πρέπει να αποταμιεύει κάθε εβδομάδα ή μήνα για να έχει αρκετά προκειμένουν να κάνει την αγορά αλλά και πόσος χρόνος θα του χρειαστεί για να το «πετύχει».
Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο πιο μακροπόθεσμοι στόχοι μπορούν να τεθούν. Με αυτόν τον τρόπου θα καθιερωθεί και μια συνήθεια αποταμίευσης .
3. Τα πάντα κοστίζουν
Η τρίτη και βασική έννοια που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας είναι η αξία του χρήματος.
Βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν φυτρώνουν στα δέντρα και ότι πρέπει να σκέφτεται πριν αγοράσει κάτι. Διδάξτε του, για παράδειγμα, ότι αν ξοδέψει τα χρήματα των γενεθλίων του σε γλυκά σήμερα, δεν θα έχει χρήματα για την οικογενειακή σας εκδρομή στον ζωολογικό κήπο την επόμενη εβδομάδα.
Η καθιέρωση αυτής της νοοτροπίας θα το βοηθήσει να ιεραρχήσει τις επιθυμίες του.
Είναι η καραμέλα σήμερα πιο σημαντική από ένα αναμνηστικό από τον ζωολογικό κήπο αύριο; Ίσως είναι για εκείνο, αλλά τουλάχιστον έκανε την επιλογή του και αν το μετανιώσει αργότερα, θα πάρει ένα σημαντικό μάθημα ζωής σε νεαρή ηλικία.
Κάντε μια συνεχή συζήτηση μαζί του για τη σημασία του να ξοδεύει τα χρήματά του με σύνεση και να αποταμιεύει. Μπορείτε πρώτα εσείς οι ίδιες να υιοθετήσετε καλές συνήθειες αποταμίευσης καθώς τα παιδιά μιμούνται πάντα τους γονείς τους.
mothersblog.gr