Εάν είχατε μια καλή εγκυμοσύνη και τοκετό την τελευταία φορά και είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υγιής, είναι πιθανό και αυτή τη φορά να έχετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Σύνδρομο Down
Πιθανές επιπλοκές κύησης
Υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης κύησης
Ινομυώματα
Τα θετικά
Οι πρόσφατες τάσεις αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότερες από εμάς καθυστερούμε τη δημιουργία οικογένειας μέχρι τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 30 ή ακόμα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 40.

Οι επαγγελματική σταδιοδρομία και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της ανατροφής ενός παιδιού αποτελούν τα κύρια αίτια.

Σύνδρομο Down
Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Δυστυχώς, ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία . Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα χρωμοσωμικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο Down , είναι πιο πιθανά.

Στα 40, ο κίνδυνος να αποκτήσετε μωρό με σύνδρομο Down είναι περίπου 1 στους 200 ή 1 στους 67 εάν έχετε ήδη παιδί με σύνδρομο Down . Μπορεί να θέλετε να κάνετε μια εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για να εκτιμήσετε τις πιθανότητες.

Πιθανές επιπλοκές κύησης
Επιπλέον μεγαλύτερη σε ηλικία μαμά, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες επιπλοκές όπως:

Υψηλή πίεση του αίματος
Προεκλαμψία
Διαβήτης κύησης
Λιποβαρές μωρό
Πρόωρος τοκετός

Υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης κύησης
Κατά τη διάρκεια των προγεννητικών ραντεβού θα ελεγχθεί τόσο η αρτηριακή σας πίεσης όσο και η ποιότητα των ούρων καθώς και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη κύησης.

Η τακτική, ήπια άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τόσο την δική σας υγεία όσο και του μωρού σας σε πολύ καλά επίπδα.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει να τρώτε άπαχο κρέας και ψάρι, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως και πολλά φρούτα και λαχανικά . Προσπαθήστε να κρατάτε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, τα ανθρακούχα ποτά σε περιστασιακή απόλαυση.

Όταν είστε στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40 και είστε ήδη μαμά, μπορεί να έχετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής από ό,τι όταν ήσασταν νεότερες ούτως ή άλλως.

Ινομυώματα
Ως μεγαλύτερη μαμά, έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε ινομυώματα. Όσο περισσότερα παιδιά είχατε στο παρελθόν, τόσο χαμηλότερος θα είναι αυτός ο κίνδυνος. Εάν αναπτυχθούν ινομυώματα, μπορεί να υποβληθείτε σε καισαρική τομή.

Στην πραγματικότητα, μόλις φτάσετε τα 40, είναι γενικά πιο πιθανό να γεννήσετε με καισαρική καθώς οι μύες στη μήτρα δεν είναι πια τόσο ελαστικοί.

Ωστόσο, εάν είχατε καισαρική τομή την τελευταία φορά, η/ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τον φυσιολογικό τοκετό. Μπορείτε πάντα να συζητήσετε μαζί τους τυχόν ανησυχίες σας πριν πάρετε την απόφασή σας.

Τα θετικά
Υπάρχουν πολλά θετικά ως «μεγαλύτερη» μαμά. Η γέννηση του δεύτερου μωρού σας είναι πιθανό να είναι πιο γρήγορη και ευκολότερη από την πρώτη σας. Οπότε, εάν γεννήσατε φυσιολογικά την προηγούμενη φορά, είναι πιθανώς να μπορείτε και τώρα!

Είστε, επίσης, πολύ πιο ενημερωμένες αφού το έχετε ξαναπεράσει, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση .

Μπορεί να σας περισσεύουν πολλά βρεφικά ρούχα, παιχνίδια και γενικότερα εξοπλισμός από το πρώτο ή το δεύτερο παιδί σας.

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε, είτε από τον σύντροφό σας, είτε από φίλους και την οικογένειά σας είτε ακόμα και από τη μαία .

mothersblog.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)