Οι φοβίες και το άγχος στον παιδικό ύπνο είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να εμπνέει σοβαρό λόγο ανησυχίας. Εμφανείς ενδείξεις ότι παιδί παρουσιάζει κάποιου είδους άγχος είναι το κλάμα και η νευρικότητα πριν τον ύπνο , καθώς και η αϋπνία.

Με μερικά, όμως, απλά βήματα τα περισσότερα παιδιά μπορούν να απαλλαγούν από το φόβο αυτό.

Μάθε τι έχει αποτέλεσμα
Μερικοί γονείς χρησιμοποιούν “μαγικούς φακούς” ή άλλα τεχνάσματα για να “ξεφορτωθούν” τους νυχτερινούς “εισβολείς”. Άλλοι απλώς προτιμούν να διαβεβαιώνουν τα παιδιά πως είναι ασφαλή στο σπίτι. Δοκίμασε τι λειτουργεί καλύτερα στο δικό σας παιδί.

Κατανόησε την αιτία
Το άγχος μπορεί να προέρχεται από το συναίσθημα ότι το παιδί θα χάσει τη διασκέδαση (ειδικά αν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια που παραμένουν ξύπνια μέχρι αργά), ότι θα χάσει χρόνο που θα περνούσε με τους γονείς ή απλώς φόβος.
Όσο μεγαλώνουν ξεπερνούν τους φόβους για τον ύπνο ή για να παραμείνουν μόνοι στο σκοτάδι.
Το άγχος μπορεί επίσης να προέρχεται από γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και που μπορεί να σχετίζονται με το σχολείο, τους φίλους ή εντάσεις στο σπίτι.

Να είσαι συνεπής
Η προετοιμασία για τον ύπνο θα προκαλεί λιγότερο άγχος σε γονείς και παιδιά αν οι δύο πλευρές ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν. Καλό είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργεί καθησυχαστικά για το παιδί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ένα μπάνιο, ανάγνωση μαζί με το παιδί, κουβεντούλα κτλ. Αν το παιδί γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει αυτό θα έχει καταπραϋντική επίδραση πάνω του.

Ανακούφισε το αλλά με μέτρο
Αν το παιδί δείχνει φοβισμένο προσπάθησε να το ηρεμήσεις, χωρίς ωστόσο να καταστρατηγείς τους γενικούς κανόνες που ακολουθείτε συνήθως. Αν λόγου χάρη ο κανόνας είναι “πρέπει να παραμείνεις όλη νύχτα στο δωμάτιο σου” αυτός πρέπει να επιβληθεί ήσυχα και σταθερά.
 

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)