Ο μεταβολισμός ενός ατόμου περιγράφεται συχνά ως αργός ή γρήγορος, και ότι η ταχύτητά του επηρεάζεται καθόλη την πορεία της ζωής. Παίζει, όμως, τελικά ρόλο η ηλικία στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού σου ή είναι αστικός μύθος;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζει μία επιβράδυνση του μεταβολισμού μετά την ηλικία των 30. Η πιο αισθητή αλλαγή γίνεται μεταξύ 50 και 70 ετών, λόγω της μεγάλης απώλειας μυικής μάζας και της ελάττωσης της σωματικής άσκησης. Ωστόσο, αν διατηρήσεις την μυική σου μάζα ( μεταξύ και άλλων παραγόντων) σε κάθε ηλικία της ζωής σου , το να μεγαλώνεις δεν θα σημαίνει απαραίτητα αλλαγή του μεταβολισμού σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο μεταβολισμός τους και ο ρυθμός του μεταβολισμού της είναι προκαθορισμένος για μία ζωή. Ενώ κάποιοι παράγοντες, όπως τα γονίδια και το φύλο, είναι αδύνατον να αλλάξουν, ο μεταβολισμός καθώς μεγαλώνεις δεν είναι απαραίτητο να γίνεται πιο αργός. Παρακάτω θα βρεις 5 τρόπους να για φροντίσεις την καλή λειτουργία του σε όλα τα στάδια της ζωής σου.

5 τρόποι να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου

Κατανάλωσε θρεπτικές τροφές

Αν αναλογιστείς ότι ο ρόλος του μεταβολισμού είναι να διασπά τα θρεπτικά στοιχεία και να παράγει ενέργεια για τον οργανισμό σου, οι τροφές που επιλέγεις να καταναλώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.Επικεντρώσου σε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες.

Δοκίμασε προπονήσεις με αντιστάσεις

Το να "χτίσεις" μυική μάζα είναι κλειδί για να διατηρήσεις έναν καλό μεταβολισμό. Αντί να επιλέγεις προπονήσεις υψηλής έντασης, προτίμησε να γυμναστείς έξυπνα ενσωματώνοντας κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης στη ρουτίνα σου. Όσο πιο δυνατή μυική μάζα έχεις τόσο καλύτερος ο μεταβολισμός σου.

Μείωσε τη ζάχαρη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο για προβλήματα στον μεταβολισμό όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης τύπου 2

Διατήρησε την καλή υγεία του εντέρου σου

Γνωρίζεις ότι το έντερο μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της συνολικής σου υγείας. Ο μεταβολισμός είναι ένα από αυτά! Με το να επιλέγεις τροφές κατάλληλες για το έντερο συμβάλεις στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Δώσε προσοχή στις ορμόνες

Οι ορμόνες και τα προβλήματα του θυρεοειδή μπορεί να παρουσιαστούν με μία σειρά συμπτωμάτων και να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σου. Απότομη αύξηση βάρους, απώλεια κιλών ή και δυσκοιλιότητα είναι σημάδια για να επισκεφθείς τον γιατρό σου πριν κάνεις κάποια αλλαγή στη διατροφή σου.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)