Πως να απαντήσεις στο παιδί σου;

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο ώσπου να μάθουμε να εκτιμάμε το σώμα μας όπως ακριβώς είναι, αλλά κυρίως να το αποδεχτούμε. Ωστόσο, δεν παύει τα τελευταία χρόνια να γίνεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μην υπάρχει πια αρνητική χροιά στην λέξη "χοντρός" ή αντίστροφα "κοκαλιάρης" και "αδύνατος".

Το στίγμα, αλλά και τα στερεότυπα ξεκινούν τόσο από την οικογένεια όσο και από την κοινωνία. Ως γονείς οφείλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, πως ένας άνθρωπος δεν καθορίζεται από το σωματικό του μέγεθος, όποιο και αν είναι αυτό. Οι εξωτερικές επιρροές ωστόσο είναι αρκετές, και τα παιδιά μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν έννοιες και προσβλητικές λέξεις, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τον αντίκτυπο.

Αν για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει πως το παιδί σας, χρησιμοποιεί την λέξη «χοντρός» ή ακόμη και παρόμοιες λέξεις, προκειμένου να προσβάλλει κάποιον άλλο, τότε είναι η στιγμή να κάνετε μια συζήτηση. Και επειδή είναι ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο καθορίζει και την μετέπειτα αυτοπεποίθηση του κάθε ατόμου, έχουμε τους ειδικούς να μας απαντήσουν σχετικά με το πως πρέπει να προσεγγίζουμε τέτοια θέματα.

Για αρχή, αν ακούσουμε το παιδί μας να αναφέρεται στη λέξη «χοντρός/η» ως προσβολή, καλό θα ήταν να προσεγγίσουμε το θέμα με περιέργεια. Σύμφωνα με την ειδική ψυχολόγο και διατροφολόγο Alyssa Miller, μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω ερωτήσεις στο παιδί μας:

"Τι ακριβώς σημαίνει η λέξη χοντρός;"

"Γιατί το να αποκαλείς κάποιον "χοντρό" έχει αρνητική χροιά;"

"Ποιος αποφασίζει ποιος είναι χοντρός και ποιος όχι;"

"Γιατί είναι κακό αν κάποιος έχει λίπος;"

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί πως «τα σώματα έχουν όλα τα σχήματα, μεγέθη και χρώματα», και επίσης πως «το να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη φράση με προσβλητικό χαρακτήρα δεν είναι σωστό, καθώς όλα τα σώματα είναι διαφορετικά», συμπληρώνει η ειδικός.

Σε άλλη περίπτωση, αν το παιδί αποκαλεί τον εαυτό του «χοντρό» τότε αυτό είναι δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και έτσι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε το παιδί, να νιώσει άνετα, αλλά και να αποδεχτεί πως κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Τα παιδιά μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να καταλάβουν θέματα προκατάληψης, επομένως είναι σημαντικό να ανοίξουμε τέτοιες συζητήσεις μαζί τους.

Να σημειωθεί πως τα παιδιά από την ηλικία των 4-5 ετών καταννοούν προσβλητικές έννοιες, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα κορίτσια ηλικίας 6 ετών εκφράζουν ανησυχίες για το μέγεθος του σώματός τους, με το 40-60% των κοριτσιών ηλικίας 6-12 ετών να ανησυχούν για το βάρος τους ή να γίνουν παχύσαρκα.

Σε αυτό το στάδιο, καθοριστικό ρόλο έχει και ο ρόλος του γονέα, ο οποίος οφείλει να απενοχοποιήσει τέτοιες έννοιες, και να δώσει στο παιδί να καταλάβει την μοναδικότητα, αλλά και τη ξεχωριστή του ομορφιά, ανεξαρτήτου στερεοτύπων. Είναι σημαντικό να προσέξουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθώς πολλές φορές, μεταφέρουμε ασυνείδητα στερεοτυπικά μηνύματα.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένες σχέσεις ανάμεσα στο παιδί και το βάρος του, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγουμε σχολιασμούς που σχετίζονται σχετικά με το βάρος και το σωματότυπο. Οι γονείς μπορούν να αναφέρονται στα σώματα με ευγνωμοσύνη, δίνοντας έμφαση στο να είναι υγιή, και όχι στο βάρος τους.

ilovestyle.com

(Επισκέφθηκε 15 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)