Μεγάλη ανησυχία των αρμόδιων αρχών είναι τυχόν ακυρώσεις που μπορεί να γίνουν από πολίτες που έχουν κλείσει τα επόμενα 24ωρα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca. Άλλωστε τα τελευταία 24ωρα πολίτες τηλεφωνούν σε γιατρούς αλλά και εμβολιαστικά κέντρα για να ενημερωθούν σχετικά.

Οι πιθανές ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού λόγω του φόβου για το εμβόλιο της AstraZeneca, θα προκαλούσε δυσλειτουργίες στα εμβολιαστικά κέντρα που επιχειρούν να μη χαθεί καμία δόση.

Οι ομάδες εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca κάνουν δεύτερες σκέψεις και βρίσκεται στον αέρα το εμβολιαστικό πλάνο και το άνοιγμα της χώρας

Για 4 ώρες έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην χώρα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και έως τη μία μετά το μεσημέρι θα έχει εκτιμήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την απόφαση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών να παγώσουν τους εμβολιασμούς λόγω υποψίας παρενεργειών.

Παρότι η χώρα μας επισήμως θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη, όλα είναι πλέον ανοικτά για την Ελλάδα καθώς φαίνεται πως αποτελεί πολιτική απόφαση εάν θα μπει φρένο στους εμβολιασμούς ή όχι.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή ασφάλειας του EMA η οποία θα επανεξετάσει περαιτέρω τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα και ο συνήθως δυσκίνητος

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί.Καθησυχαστική η Επιτροπή Εμβολιασμών

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι καθησυχαστική τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν τις παρενέργειες με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γι αυτό άλλωστε και τα μέλη της Επιτροπής συνέστησαν να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί έως την Πέμπτη οπότε και ο ΕΜΑ θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Από την άλλη και ένα πιθανό φρένο στους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα καθυστερούσε σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για όσους είναι στην ηλιακή ομάδα από 60 έως 64 ετών.  

Γεγονός βέβαια που θα προκαλούσε νέα προσκόμματα για την άρση των μέτρων και τη μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα.

Να θυμίσουμε, ότι στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο. Επίσης, σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.

Πληροφορίες από μερίδα επιστημόνων πάντως, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, με φόντο το βρετανικό Brexit. Μην ξεχνάμε ότι η Astra Zeneca, είναι βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Οι ίδιοι κύκλοι επίσης, αναφέρουν ότι ο θόρυβος για το εμβόλιο της Astra Zeneca, αν και ξεκίνησε από τη Δανία και την Αυστρία, έλαβε διαστάσεις κυρίως λόγω της Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναβάλλει τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Astra Zeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου. Η χώρα βρίσκεται εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά σειρά περιστατικών αναφορικά με επεισόδια θρόμβων αίματος σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σε χώρες της ΕΕ.

Ο ΕΜΑ εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε, συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες Υγειονομικές Αρχές για το ζήτημα αυτό.

Να σημειωθεί επίσης, ότι πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν στην αναστολή χορήγησης εμβoλίων της AstraZeneca, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων, τη στιγμή που το τρίτο κύμα κορωνοϊού «σαρώνει» την ΕΕ.

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ». Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους« τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού».

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 18 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)