Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε μερικές από τις χρήσεις που πατροπαράδοτα έκαναν οι πρόγονοι μας σχετικά με τα καρύδια, το δένδρο της καρυδιάς και τα φύλα του δένδρου της καρυδιάς.

Δεν είναι τυχαίο που στα περισσότερα χωριά της Ελλάδας -κατά το παρελθόν- την καρυδιά δεν την συναντούμε σαν εντατική καλλιέργεια αλλά είχαν ένα τουλάχιστον δένδρο στην αυλή τους τόσο για τα νόστιμα καρύδια της, για την σκιά και την δροσιά που πρόσφερε στις αυλές και τα σπίτια τους αλλά και για πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου αυτού δένδρου.

Τοποθετήστε στην ντουλάπα φρέσκα φύλλα καρυδιάς ή σακουλάκια με λεβάντα που κάνει καλό στο άσθμα και ανακουφίζει από πονοκεφάλους, μας ηρεμεί και διώχνει την αϋπνία. Εν ανάγκη χρησιμοποιήστε μπαλάκια καμφοράς έχουν υποτετραπλάσια τοξικότητα από τα άλλα σκοροκτόνα. Στη γούνα και στα μάλλινα (στις τσέπες) βάλτε ένα-δύο σπόρους μαύρου πιπεριού (αποτελεσματικό και τελείως ακίνδυνο). 

Ρίξτε στο δρόμο των μυρμηγκιών μια σταγόνα από νερό βρασμένο με λεβάντα και σε λίγο θα έχουν εξαφανισθεί. Βράστε φύλλα καρυδιάς και με το νερό πλύνετε εκεί που συχνάζουν τα μυρμήγκια…

 Χίλιες και μια είναι οι χρήσεις της καρυδιάς στον άνθρωπο, από το κεφάλι ως τα νύχια…

Το πλήθος των θεραπευτικών ιδιοτήτων της Καρυδιάς, την κατατάσσουν στα πιο ευλογημένα δέντρα. Οι θεραπευτικές της αρετές ευεργετούν όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα ζώα. Ας δούμε όμως μερικές από αυτές…που έρχονται από στόμα σε στόμα από τα βάθη των αιώνων. 

Τα φύλλα της Καρυδιάς βρασμένα σε νερό βάφουν τα μαλλιά με ένα βαθύ μαύρο χρώμα. Τα άγουρα καρύδια, λίγο πριν ωριμάσουν, σκοτώνουν τα παράσιτα της ταινίας στα έντερα, ενώ το τσάι από φύλλα Καρυδιάς καταπραΰνει τη δίψα των διαβητικών, βοηθάει να γλιτώσουμε από τις χιονίστρες και να πυκνώσουν τα φρύδια και τα τσίνορά (βλέφαρα) μας.

Καταπλάσματα από φύλλα Καρυδιάς θεραπεύουν την κασίδα, την ψωρίαση, τα εξανθήματα και άλλες δερματικές ασθένειες, ενώ το συχνό πλύσιμο με αφέψημα από φύλλα Καρυδιάς μας γλιτώνει από το ίδρωμα των ποδιών.

Τα φύλλα της καρυδιάς θεραπεύουν επίσης τα αρθριτικά, τους ρευματισμούς, την αναιμία, χρόνιες βρογχίτιδες, διάρροια και αρρώστιες των οστών.

Επίσης, με εξωτερική χρήση τα φύλα της καρυδιάς είναι αποτελεσματικά εκτός από τον υπερβολικό ιδρώτα στις παλάμες και στις πατούσες, σε λευκόρροια, ξερόβηχα, αποστήματα και άλλες δερματοπάθειες.

Αν τρίψουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας με φύλλα Καρυδιάς αποφεύγουμε τα τσιμπήματα εντόμων και μελισσών.

Αν κρεμάσουμε φύλλα Καρυδιάς στο σπίτι μας απομακρύνουμε τις μύγες, τα κουνούπια και τους κοριούς.

Αν θέλετε να απαλλάξετε το σκύλο σας από τους ψύλλους ανακατώστε στα άχυρα του «στρώματός» του φύλλα Καρυδιάς.

Αν βράσουμε φύλλα Καρυδιάς και με το νερό αυτό πλύνουμε τα ζώα τα προστατεύουμε από τις αλογόμυγες και αν πλύνουμε τα ράφια της κουζίνας μας, γλιτώνουμε από τα μυρμήγκια.

Τσάι φλούδας καρυδιάς σε αποσταγμένο νερό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε επαλείψεις κατά της πυώδους αμυγδαλίτιδας.

Ενα κομμάτι από την πράσινη φλούδα που τυλίγει τα φρέσκα καρύδια μέσα σ’ ένα κούφιο δόντι ανακουφίζει από τον πονόδοντο.

 http://karydies.blogspot.com/

 

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)