Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα έχουν από εδώ και στο εξής όλοι οι πολίτες.

Ο ΗΦΥ (Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας), περιλαμβάνεται –μεταξύ άλλων- στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Υγείας, το οποίος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τι είναι όμως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας;

Σύμφωνα με το «Έθνος», ο ΗΦΥ:

Θα δημιουργείται από τους οικογενειακούς γιατρούς, αλλά θα μπορούν να χειρίζονται όλοι οι γιατροί με τους απαραίτητους κωδικούς και εφόσον είναι πιστοποιημένοι και εξουσιοδοτημένοι χρήστες του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).

Μέσα στον φάκελο αυτό, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να καταχωρίζουν όλες τις εξετάσεις, τα φάρμακα που χορηγούν, τις νοσηλείες  και τις παραπομπές στους ασθενείς τους.

Έχει αυστηρούς περιορισμούς εμπιστευτικότητας για όσους τον χρησιμοποιούν, καθώς περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα των ασθενών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αρνητικό σκοπό.

Σε περίπτωση που κάποιος πουλήσει για προσωπικό όφελος το περιεχόμενο των φακέλων που θα διατηρούνται στην ΗΔΙΚΑ, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και φυλάκιση έως 10 έτη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας εξαιρείται από τις αυστηρές κυρώσεις, καθώς «ως υπεύθυνος επεξεργασίας, επιτρέπεται να δημοσιεύει ή να χορηγεί, έναντι συνδρομής ή ειδικού παραβόλου, στατιστικής φύσης συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιοριστούν τα υποκείμενα των δεδομένων και τα οποία προέρχονται από τη λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης του ΑΗΦΥ, για σκοπούς επιστημονικής ή ιστορικής έρευνας ή για στατιστικούς σκοπούς» αναφέρει το πολυνομοσχέδιο.

Εκτός από τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, το πόλυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διαδικασίες «fast track» για εγκρίσεις ακριβών φαρμάκων (που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα), αλλαγές και νέα πλαφόν στη συνταγογράφηση για τους γιατρούς, με αυστηρούς ελέγχους και υψηλά πρόστιμα, κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και τη δημιουργία ειδικών χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών.

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)