Ερευνες για το αν τα Ozempic, Saxenda κ.λπ. συνδέονται με τάσεις αυτοκτονίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες πως ξεκινάει έρευνα για ορισμένα αντιδιαβητικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, λόγω της υποψίας ότι χρήστες βίωσαν τάσεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού εξαιτίας τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η ανησυχία ξεκίνησε όταν οι αρμόδιες αρχές της Ισλανδίας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενημέρωσαν τον ΕΜΑ για τρία πιθανά περιστατικά. Ο οργανισμός θα ελέγξει αρκετά αντιδιαβητικά σκευάσματα που μειώνουν την όρεξη όπως το Wegovy, το Saxenda και το Ozempic. Τα εν λόγω σκευάσματα αναγράφουν ήδη τις σκέψεις αυτοκτονίας στα συνοδευτικά τους φυλλάδια, όμως οι αυτοκτονικές συμπεριφορές δεν αναγράφονται ως πιθανή παρενέργεια.

Το Ozempic είναι ένα ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο που κρατάει σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, η «off-label» χρήση του ως βοηθήματος απώλειας βάρους το έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ολα τα υπό έλεγχο φάρμακα περιέχουν σε διαφορετικές δόσεις τις ουσίες σεμαγλουτίδη ή ιραγλετούδη. Εκπρόσωπος του ΕΜΑ δήλωσε πως αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν στα φάρμακα που περιέχουν τις δύο αυτές ουσίες και αν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσουν στο μέλλον και σε άλλα φάρμακα της ευρύτερης αντιδιαβητικής κατηγορίας.

«Η έρευνα γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης από την Ισλανδική Υπηρεσία Φαρμάκων ύστερα από τρία ανησυχητικά περιστατικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΜΑ. «Τα περιστατικά αφορούσαν δύο περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων – μία κατόπιν χρήσης του Saxenda και μία έπειτα από χρήση του Ozempic. Ο ΕΜΑ θα επικοινωνήσει ξανά όταν διαθέτει περαιτέρω πληροφορίες», πρόσθεσε.

Και τα δύο φάρμακα συνίστανται μόνο για μακροχρόνια χρήση καθώς αν διακοπεί η χορήγησή τους μετά την απώλεια βάρους, η δράση τους πάνω στη μείωση της όρεξης φθίνει και το βάρος επανέρχεται συνήθως εντός μερικών εβδομάδων.

Παγκόσμιες ελλείψεις

Με πολλούς σελέμπριτι να μοιράζονται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με το πόσα κιλά έχασαν χρησιμοποιώντας τα εν λόγω σκευάσματα, η ζήτηση τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε ραγδαία. Οι «ταμπέλες» #Ozempic και #Wegovy πενταπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο στο TikTok, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι νέοι.

Το Ozempic σημείωνε ήδη μεγάλες πωλήσεις μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη όπως επίσης και το Wegovy και λίγο λιγότερο το Saxenda. Σ’ αυτούς προστέθηκε το αγοραστικό κοινό που έπαιρνε τις έτοιμες ενέσεις με σκοπό να ελέγξει την όρεξη και να μειώσει το βάρος του, οδηγώντας το φάρμακο σε παγκόσμια έλλειψη.

Εν μέρει λόγω της δημοτικότητας του Ozempic, η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων απώλειας βάρους έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη MarketData Enterprises, μια ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας αγοράς και παροχής συμβουλών. Η αγορά ξεπέρασε τις προσδοκίες των εκτιμητών για το 2022 και αναμένεται να γίνει μια βιομηχανία σχεδόν 2 δισ. δολαρίων το 2023.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων ανακοίνωσε πως το Ozempic βρίσκεται σε έλλειψη και πως η παραγωγή του θα αποκατασταθεί τον Μάρτιο.

Ο κίνδυνος

Ολα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Για τα φάρμακα ελέγχου του βάρους, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή και ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, οι πιο πιθανές είναι: ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχικοί πόνοι και κόπωση.

Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές σκέψεις αναγράφονται στα συνοδευτικά φυλλάδια των σχετικών φαρμάκων, τα οποία συμβουλεύουν τους χρήστες: «Δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στη διάθεσή σας, στη συμπεριφορά σας, στις σκέψεις ή στα συναισθήματά σας. Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή που είναι πρωτόγνωρη ή ανησυχητική».

Τι λέει η εταιρεία

Η παραγωγός εταιρεία Novo Nordisk συνεργάζεται στενά με τον ΕΜΑ και λέει πως η ασφάλεια των ασθενών είναι η άμεση προτεραιότητα. Εκπρόσωπός της δήλωσε: «Τα προϊόντα μας έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τον διαβήτη εδώ και 15 χρόνια και ως φάρμακο για την παχυσαρκία εδώ και 8 χρόνια. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από μεγάλες κλινικές μελέτες που συνεχίζονται ακόμη αλλά και από την καθημερινή χρήση στο ευρύ κοινό δεν έχουν δείξει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην ιραγλουτίδη και στις τάσεις για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό. Η Novo Nordisk παρακολουθεί διαρκώς τα δεδομένα των ερευνών και συνεργάζεται στενά με τις Αρχές ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών και τη βέλτιστη πληροφόρηση των επιστημόνων υγείας. Ο ΕΜΑ επαγρυπνεί διαρκώς για να εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια των ασθενών. Το ίδιο και η Novo Nordisk».

Οι αριθμοί

77% των χρηστών του Ozempic το χρησιμοποιούν ως αντιδιαβητικό.
13% για την απώλεια βάρους. 
1,9 δισ. δολάρια αναμένεται να είναι τα φετινά έσοδα της αγοράς φαρμάκων ελέγχου βάρους στις ΗΠΑ.
111% αυξήθηκαν οι χρήστες τους σε σχέση με πέρυσι.
373.000 ήταν οι συνταγές που γράφτηκαν την άνοιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πηγή: CNN

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)