Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα και το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων», προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (13/7) η ΕΜΥ.

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16/7) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.  

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

 
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

 
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.

 
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

 
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ένας θερμός Γολγοθάς για όλη τη χώρα ξεκινά από σήμερα με την επέλαση του καύσωνα, η οποία θα κορυφωθεί τις επόμενες 72 ώρες με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Η θερμική εισβολή ξεκίνησε….

Το θερμόμετρο σήμερα στη Λάρισα θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στο κέντρο της Αθήνας, στο Αργός και τη Λάμια ο υδράργυρος στις τρεις το μεσημέρι θα φθάσει τους 39.

Ακόμη πιο δύσκολα αναμένονται τα δύο επόμενα 24ωρα με τη θερμοκρασία να αγγίζει ακόμα και τους 45 βαθμούς σε κάποιες περιοχές.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα- Ιωάννινα – Λάρισα θα βρεθούν στη δίνη της θερμικής εισβολής

«Φλέγεται» το κέντρο της Αθήνας 
Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας αποπνικτική.  Όλοι με ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι, καπέλα και ομπρέλες. Λίγες δροσερές σταγόνες στη βρύση στην Ερμού

Για όσους είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορήσουν ή να εργαστούν στην πόλη

Ανάσα δροσιάς ο εθνικός κήπος και το Ζάππειο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παραλία.

Θεσσαλονίκη

Στην παραλιακή, κάτω από τα δέντρα και δίπλα στα σιντριβάνια αναζητούν δροσιά οι Θεσσαλονικείς.

Τα επόμενα 24ωρα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ οι δήμοι διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)