Πολλές γυναίκες δεν έχουν λόγο να υποπτεύονται ότι υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας παρά μόνο όταν αρχίζουν τις προσπάθειες να συλλάβουν.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις αλλά και συμπτώματα που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Είτε παρατηρήσετε ξαφνική απουσία περιόδου είτε γενικότερες ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.Δεν συνεπάγεται ότι αν έχετε ακανόνιστο έμμηνο δεν θα μείνετε έγκυος, ωστόσο μπορεί αν να δυσκολευτείτε.

Ξαφνική ακμή

Οι ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα, όπως η εμφάνιση ακμής είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τις ορμόνες σας. Μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), που επηρεάζει την ικανότητά σας να συλλάβετε ή σε κάτι άλλο που πρέπει να διερευνηθεί.

Επώδυνες περίοδοι

Δεν μιλάμε για τις κράμπες περιόδου αλλά για έντονο πόνο που μπορεί να προκαλέσει από ναυτία έμετο. Αυτό σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αίμα στα ούρα ή κατά την εκκένωση, ίσως είναι σημάδια ενδομητρίωσης, η οποία ευθύνεται για 20-40 % των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας.

Τριχόπτωση ή τριχοφυΐα

Οι γυναίκες με PCOS παράγουν υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες ανδρικών ορμονών κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τριχοφυία τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Εάν παρατηρήσετε λοιπόν ξαφνικά τρίχες στο πρόσωπο, τα χέρια, το στήθος ή ακόμα και στην πλάτη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Επίσης, η ξαφνική τριχόπτωση ίσως είναι ένα σημάδι άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, αναιμία ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Ένα άλλο σημάδι του PCOS είναι η ξαφνική και ανεξήγητη αύξηση βάρους ειδικά όταν δεν έχετε κάνει αλλαγές στη διατροφή σας ή στις δραστηριότητές σας. Τόσο η απότομη αύξηση βάρους όσο και η απώλεια ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθειά σας να συλλάβετε.

Με πληροφορίες από το carolinasfertilityinstitute.com

Πηγή: mothersblog.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)