Ίσως το να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου φαίνεται δύσκολο. Ιδιαίτερα με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα πάντως με την Amelia Kruse, Certified professional coach, το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που προσεγγίζεις την κάθε δουλειά -κάτι στο οποίο σχεδόν κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί! Όπως και στον out-of-the-box τρόπο σκέψης σου.

Πως θα βρεις τη δουλειά των ονείρων σου

1. Άφησε τις δυνατότητές σου να σε οδηγήσουν
Γράψε μια λίστα των καλύτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς σου. Ένα εγχειρίδιο αυτο-ανάλυσης που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ακριβώς τι είδους καριέρα και τι εργασιακό περιβάλλον σου ταιριάζει είναι το τεστ προσωπικότητας Myers-Briggs. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά ταλέντα και ικανότητες από τον άλλον, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζεις τις ικανότητές σου.

2. Αξιολόγησε το παρελθόν σου
Για παράδειγμα φτιάξε ένα ερωτηματολόγιο για κάθε θέση που έχεις εργαστεί:
Τι μου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στην δουλειά αυτή;
Τι μου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στη νοοτροπία/ πολιτική της δουλειάς;
Τι μου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στα αφεντικά μου;
Τι μου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί μου;
Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα της εργασίας εκεί;
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα μου;
Τι μου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στις ευθύνες μου στον εργασιακό χώρο;
Οι απαντήσεις σου θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις τι σου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στις προηγούμενες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορείς να ψάξεις για κάποια παρόμοια ή διαφορετικά χαρακτηριστικά στο μέλλον.

3. Επικοινώνησε με πολλούς ανθρώπους
Η κοινωνικότητα βοηθάει να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και να δούμε πράγματα που δεν είχαμε δει έως σήμερα. Προσέγγισε άτομα και μίλησε μαζί τους για τη δουλειά τους, το εμπόριο και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Μην περιοριστείς σε άτομα που γνωρίζεις ή συνδέονται μαζί σου. Βρες κάποια αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα ή blog και συνδέσου με άτομα που σου φαίνονται ενδιαφέροντα.

4. Να είσαι ανοιχτή σε οτιδήποτε νέο
Παρακολούθησε κάποια μαθήματα, εργαστήρια ή σεμινάρια. Αν σ’ ενδιαφέρει κάτι σίγουρα υπάρχει και κάποιο σεμινάριο για να ανακαλύψεις καινούριες δεξιότητες, να δεις αν θα μπορούσες να το κάνεις επάγγελμα. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι τελικά σου αρέσει η γραφιστική, η αρθρογραφία, ή κάτι άλλο εξ’ ολοκλήρου καινούριο. Και δεν χρειάζεται να είναι καν δια ζώσης. Ένα νέο χόμπι μπορεί να σε οδηγήσει σε μια εντελώς νέα καριέρα!

5. Ασχολήσου με ότι σε κάνει ευτυχισμένο
Δύο πολύ σημαντικές συμβουλές για να βρεις το σωστό δρόμο στην καριέρα σου είναι να σκεφτείς:

Με τι διασκεδάζεις;

Τι αγαπάς τόσο πολύ που θα ήσουν πρόθυμος να το κάνεις ακόμα και δωρεάν;

Όταν κάτι σου αρέσει πολύ, είσαι πάντα πολύ πιο αποδοτικός.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι ανάγκη να κάνεις ένα επάγγελμα που θα είναι αρεστό στη μαμά σου ή στο άλλο φύλο. Το επάγγελμα είναι προσωπική υπόθεση. Είναι δική σου επιλογή το που θα επιλέξεις να αφιερώνεις αυτό το μεγάλο κομμάτι του χρόνου σου, αυτό το μεγάλο κομμάτι της ζωής σου.

Αν αυτό που κάνεις σε κάνει ευτυχισμένο, μπορεί να σου φέρει και ένα ευτυχισμένο μέλλον… αλήθεια τι σημασία έχει αν δεν είναι με τακούνια και γραφείο;
Σε κάνει ευτυχισμένη η μόδα , τα ρούχα και η αισθητική; Ανέπτυξέ το, δίνε συμβουλές, κάνε την δική σου αρχή!
Σου αρέσουν τα πάρτι; Φτιάξε μια ομάδα που να διοργανώνετε πάρτι.
Σου αρέσουν τα ταξίδια; Δούλεψε ως ξεναγός ή αεροσυνοδός. Τόσο απλά. Απλώς ξεκίνα από κάπου! Και όλα τα άλλα θα έρθουν σιγά σιγά!

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)