Ξέρουμε πως οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να αποφύγουν τις απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν τρεις μορφές διαβήτη που μπορεί να εμφανιστούν.

Διαβήτης τύπου 1, που το πάγκρεας δεν είναι ικανό να παράγει ινσουλίνη.

Διαβήτης τύπου 2, ο πιο συνηθισμένος, που η ινσουλίνη δεν ελαττώνει ικανοποιητικά το σάκχαρο.

Διαβήτης κύησης, που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αποφυγή των περιττών σακχάρων είναι προτεραιότητα, όποια μορφή διαβήτη και αν αντιμετωπίζετε. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να περιορίσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας (συνήθως σε μορφή επεξεργασμένων υδατανθράκων).

Ποιες είναι, λοιπόν, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι διαβητικοί;

Σιρόπια, σάκχαρα και… εναλλακτικές

Η ζάχαρη άχνη είναι πρακτικά 100% ζάχαρη. Η καστανή ζάχαρη, ακόμα και αν διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική, είναι κατά 97% ζάχαρη, και η φρουκτόζη κατά 93%.

Τα αναψυκτικά

Στο μέσο κουτάκι αναψυκτικού των 330 ml, θα βρούμε σχεδόν 7 κουταλιές του γλυκού ζάχαρης. Θυμίζουμε ότι η ημερήσια επιτρεπτή ποσότητα ζάχαρης είναι 9 κουταλιές του γλυκού για τους άντρες και 6 για τις γυναίκες.

Γλυκά και σοκολάτα

Τα πιο σκληρά γλυκά, όπως οι καραμέλες, είναι μέχρι και κατά 80% ζάχαρη. Οι σοκολάτες μπορεί να περιέχουν από 48 μέχρι και 60 γραμμάρια ζάχαρης—σε μικρά μεγέθη. Μια μεγάλη πλάκα σοκολάτας γάλακτος είναι πολύ πιο ανθυγιεινή.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Ενώ σε γενικές γραμμές διαφημίζονται ως υγιεινό σνακ, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες—με τα αποξηραμένα μήλα να φτάνουν στην κορυφή, με 81%.

Μπισκότα και κέικ/ προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Τα μπισκότα του εμπορίου μπορεί να περιέχουν μέχρι και κατά 71% ζάχαρη. Τα μπισκότα με βρώμη εξακολουθούν να είναι ζάχαρη κατά 42%, και μια τούρτα σοκολάτα περιέχει 40% ζάχαρη.

Μαρμελάδες

Η μέση μαρμελάδα μπορεί να περιέχει μέχρι και 60% ζάχαρη. Η μαρμελάδα βερίκοκο, για παράδειγμα, περιέχει συνήθως γύρω στο 43%.

Χωρίς να μιλάμε καν για όσα περιέχουν σοκολάτα, τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου (εκτός του ότι κοστίζουν ίσως και περισσότερο από ένα κιλό βρώμη) περιέχουν από 35% μέχρι και 40% ζάχαρη.

(Επισκέφθηκε 30 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)

Αφήστε μία απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *