Το να πάτε στο γυμναστήριο ή να ξυπνάτε για να ασκηθείτε μπορεί να είναι δύσκολο μερικές μέρες που δεν νιώθετε ότι έχετε δύναμη. Σε τέτοιες στιγμές, ίσως στραφείτε στην αγαπημένη σας τροφή για να πάρετε ενέργεια.

Με το σκεπτικό αυτό βάζετε μια σοκολάτα στην τσάντα του γυμναστηρίου σας. Πόσο κακό μπορεί να είναι με δεδομένο ότι οι περισσότερες ενεργειακές μπάρες καλύπτονται ούτως ή άλλως από σοκολάτα;

Η κατανάλωση σοκολάτας πριν από την προπόνηση θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ειδικούς. Αν και μπορεί δώσει αρχικά μια έκρηξη ενέργειας λόγω της περιεκτικότητας της σοκολάτας σε ζάχαρη, αυτή η ενέργεια είναι προσωρινή, αφού στη συνέχεια θα νιώσετε μεγαλύτερη κόπωση.

Αν αναρωτιέστε γιατί ξαφνικά αισθάνεστε πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας, θα μπορούσατε να κατηγορήσετε τη σοκολάτα που φάγατε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Το πώς αντιδρούν τα επίπεδα ινσουλίνης σας στα διαφορετικά είδη τροφών που τρώτε είναι αυτό που προκαλεί αυτή την κούραση, σύμφωνα με τη Melissa Prest, διαιτολόγο στο Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού του Ιλινόις.

Με τη σοκολάτα, επειδή η περιεκτικότητα της σε ζάχαρη είναι τόσο υψηλή, ο οργανισμός σας θα αρχίσει να εργάζεται σκληρά για να προσπαθήσει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Αυτό που θα βιώσετε, πάντα, είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν ως απότομη κόπωση λόγω της πτώσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που οδηγεί σε ακαριαία πτώση της ενέργειας. Αν λοιπόν η σοκολάτα είναι εκτός συζήτησης, τι γίνεται με τη μαύρη σοκολάτα; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο ωφέλιμο ως σνακ πριν από την προπόνηση.

Η μαύρη σοκολάτα ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα σνακ των ειδικών της υγείας έναντι της σοκολάτας γάλακτος – κυρίως λόγω της πλούσιας συγκέντρωσης σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού.

Μια μελέτη του 2016 που έγινε σε άτομα μέσης ηλικίας με καθιστικό τρόπο ζωής διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας είχε θετική επίδραση στην ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης (γνωστή και ως αιχμή VO2) και στην απόδοση τους όσον αφορά στην άσκηση.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 21 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)