Όλα τα παιδιά, παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τείνουν να υιοθετούν μια μιμητική συμπεριφορά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς έτσι αναπτύσσονται και αποκτούν επιπλέον δεξιότητες. Μία από αυτές είναι και το να μάθουν να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως το κουτάλι, το πιρούνι και το μαχαίρι, ξεκινώντας να τρώνε κι αυτά σαν «μεγάλοι».

Πότε, όμως, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει αυτά τα «εργαλεία» με ασφάλεια;

Κουτάλι

To κουτάλι είναι το πρώτο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει ένα μωρό για να αρχίσει να επεξεργάζεται το φαγητό με κάτι άλλο εκτός από τα χέρια του. Εάν του δοθεί η επιλογή, ένα μωρό μπορεί να αρχίσει να πειραματίζεται με το πώς λειτουργεί ένα κουτάλι στην ηλικία των έξι μηνών. Αν θέλετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία από τόσο νωρίς θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το χάος που θα επέλθει από την χρήση του κουταλιού από το μικρό σας.

Λόγω του γεγονότος ότι όταν ένα μωρό προσπαθεί για πρώτη φορά να δοκιμάσει στερεά τροφή ίσως δεν έχει την επιδεξιότητα να ετοιμάσει τη μπουκιά του, μπορείτε να τοποθετήσετε εσείς λίγη τροφή στο κουτάλι έτσι ώστε να μπορέσει το ίδιο να το κρατήσει και να ταΐσει τον εαυτό του. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το μωρό να μάθει πώς το κουτάλι πηγαίνει από το μπολ στο στόμα του. Ανάλογα με το πόσο πεινασμένο είναι το μικρό, μπορεί να θέλει να δοκιμάσει να το κάνει μόνο του μερικές φορές και στη συνέχεια να χρειαστεί τη βοήθειά σας. Μέχρι να ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μικρό σας θα έχει γίνει ειδικός στη χρήση του κουταλιού.

Πιρούνι

Λόγω της αιχμηρής φύσης των πιρουνιών, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το μωρό να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το πιρούνι ως μέθοδο για να φάει. Ωστόσο, σε αυτή την ηλικία, τα περισσότερα παιδιά δεν είναι εντελώς έτοιμα να χρησιμοποιήσουν πιρούνι, αφού ακόμη μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το κουτάλι. Αλλά, ακριβώς όπως και με το κουτάλι, όσο νωρίτερα αρχίσει το παιδί να το χρησιμοποιεί τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει ώστε να πειραματιστεί με το πώς λειτουργεί.

Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί δεν θα έχει καταφέρει πλήρως να χρησιμοποιεί το πιρούνι μέχρι τους 17-18 μήνες. Αλλά και πάλι, όπως και με το κουτάλι, ένας τρόπος για να μπορέσει το μικρό να εξοικειωθεί με τη χρήση του πιρουνιού είναι κόβοντας μικρές μπουκίτσες φαγητού και αφήνοντάς το να χρησιμοποιήσει το πιρούνι για να τις πιάσει και να τις φάει. Όσο το μικρό σας μεγαλώνει θα μάθει καλύτερα τη λειτουργία του πιρουνιού αλλά και τις στιγμές που θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πιρούνι έναντι ενός κουταλιού.

Μαχαίρι

Το μαχαίρι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί σε νεαρή ηλικία. Ένα παιδί δεν θα χρησιμοποιήσει το μαχαίρι σωστά μέχρι να είναι πέντε έως επτά ετών. Μέχρι τότε, εξακολουθεί να κατέχει τη χρήση του κουταλιού και του πιρουνιού. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να αφήσουμε ένα μικρό να δοκιμάσει τη χρήση μαχαιριού μέχρι τότε, και φυσικά, πάντα υπό γονική επίβλεψη.

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)