Εκ μέρους του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία « Η Ηλιαχτίδα» θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά απογοήτευση μας για την αναστολή λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η. μετά από οχτώ χρόνια.

Η Ηλιαχτίδα αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο της κλινικής υπέγραψε το 2021 σύμφωνο συνεργασίας, με στόχο την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στα νοσηλευόμενα παιδιά μέσω της Δομής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Συλλόγου, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των χώρων της Κλινικής και τον εφοδιασμό υλικού για τη δημιουργική απασχόληση και την ψυχαγωγία των παιδιών που νοσηλεύονται.

Το 2022, η Ηλιαχτίδα σε άψογη συνεργασία με την Διευθύντρια της κλινικής κας Μ. Μπάστα και με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανακαίνισε πλήρως τον χώρο εργοθεραπείας και άλλων χώρων της Κλινικής και εξοπλίζοντας την με ένα καινοτόμο ψυχαγωγικό κι εκπαιδευτικό σύστημα, διάχυτης νοημοσύνης, για παιδιά και εφήβους σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας αυτής, ως Σύλλογος, ζήσαμε από κοντά την αυτοθυσία και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε όλο το προσωπικό προκειμένου η κλινική να παραμείνει ανοιχτή και να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο εξασφαλίζοντας καθημερινά μια ποιοτική και αξιοπρεπή περίθαλψη για τα παιδιά, παρά τις σημαντικότατες ελλείψεις.

Θεωρούμε τεράστια απώλεια για ολόκληρη την Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, το κλείσιμο της κλινικής που θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε αυτόν τον τόσο ευάλωτο πληθυσμό και στις οικογένειες τους.

Ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η ψυχική υγεία αποτελεί θέμα πρωτίστης σημασίας παγκοσμίως, ευελπιστούμε πως η αναστολή της κλινικής θα είναι προσωρινή και πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα δείξουν την ανάλογη σπουδή, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς το δικαίωμα στην πρόσβαση και την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτο. 

(Επισκέφθηκε 18 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)