Ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η αλλαγή βάρους. Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το άγχος.

Όταν αρχίζουμε να τρώμε, το άγχος τείνει να μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Συχνά όταν είμαστε λυπημένοι ή σε κακή διάθεση αναζητούμε τροφές πλούσιες σε λίπη και σάκχαρα για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, οι τροφές που τρώμε περιέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων, όπως τα μπισκότα ή η σοκολάτα, που τελικά θα οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί επίσης να μας προκαλέσει αυξημένο άγχος, πονοκεφάλους ή συναισθηματική δυσφορία. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο κύκλο, ο οποίος προκαλείται από το άγχος και την απογοήτευση.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη, η ίδια θλίψη, η ατονία ή η κούραση θα μας κάνουν να μην θέλουμε να κάνουμε τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης γευμάτων, η οποία είναι η αρχή της ασθένειας και της απώλειας βάρους. Ένα σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι ειδικοί λένε ότι αν η διατροφή ενός ατόμου είναι κακή, η ενέργεια του εγκεφάλου του θα μειωθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένη κατάθλιψη, φόβο και προβλήματα συγκέντρωσης.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε αν έχετε απώλεια ή αύξηση βάρους στην κατάθλιψη;

Η υπερκατανάλωση τροφής ή η απώλεια όρεξης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, και αυτό είναι ανησυχητικό όταν κάνετε ακούσια απώλεια βάρους.

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, θα πρέπει να σκεφτόμαστε την αναλογία ή το ποσοστό της απώλειας βάρους και όχι την απόλυτη απώλεια κιλών- σε αυτό το σημείο εκτιμάται η σημασία της απώλειας βάρους.

Υπάρχουν διάφορα κριτήρια για την αξιολόγηση της σημασίας της απώλειας βάρους. Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι αυτό της σημαντικής απώλειας βάρους όταν καταγράφονται τα εξής:

Απώλεια βάρους ίση ή μεγαλύτερη από 5 % σε 30 ημέρες.
Απώλεια βάρους 7,5 % ή περισσότερο σε 90 ημέρες
Απώλεια βάρους 10 % σε 180 ημέρες (6 μήνες).
Παράδειγμα ατόμου με απώλεια ή αύξηση βάρους σε κατάθλιψη

Η Κάρμεν είναι μια έφηβη 16 ετών, η οποία, λόγω του χωρισμού των γονιών της, πάσχει από κατάθλιψη και έκτοτε έχει χάσει 10 κιλά σε ένα μήνα, παραμένοντας κάτω από το ΔΜΣ της. Οι γονείς της, ανησυχώντας για τη σωματική και ψυχική της κατάσταση, την πήγαν στο ψυχολογικό ιατρείο για να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση.

Σύσταση εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ή αύξηση βάρους σε κατάθλιψη

Θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία του να απευθύνεστε σε επαγγελματίες όταν αισθάνεστε ότι η ζωή σας βγαίνει εκτός ελέγχου.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 17 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)