Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως ορισμένοι από τους μικρούς ασθενείς -ένα 10%- χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει πως δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να έρθει και στην Ελλάδα.

 Οι ειδικοί εξηγούν πως αν βρίσκεται πίσω από τα οξεία περιστατικά ηπατίτιδας ο αδενοϊός 41, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί, καθώς θεωρείται πως είναι πιο μολυσματικός και από τον κορωνοϊό.

«Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από πολλά αίτια, όπως πχ φάρμακα, ή υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οφείλεται σε έναν ιό, που ονομάζεται αδενοϊός. Πιθανότατα τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα καθεστώς αδράνειας του ανοσοποιητικού, που τα εξέθεσε σε αυτόν τον ιό. Είναι ένας ιός γνωστός, συχνός στα μικρά παιδιά. Τώρα, κύριος όγκος των περιστατικών είναι στην Αγγλία», εξήγησε μιλώντας στο Mega, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

«Μήπως ο κορωνοϊός τροποποίησε το ανοσοποιητικό των παιδιών;», διερωτήθηκε η ίδια, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αγγλία, όπου ο πληθυσμός εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κορωνοϊό.

Και συνέχισε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας. Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, κοινός ιός. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς κάποια συμπτώματα έγκαιρα, όπως ο ίκτερος, η κακουχία, η ανορεξία. Ένα παιδί με ηπατίτιδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο».

Η ίδια δήλωσε έκπληκτη που από τα περίπου 170 περιστατικά, πάνω από 100 βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία.

 «Ο κύριος όγκος των περιστατικών εντοπίζεται σε παιδιά 2 έως 5 ετών» πρόσθεσε η ίδια.

Και κατέληξε λέγοντας:

«Ο γονιός πρέπει να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο. Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να συνέρχονται από κάθε ίωση. Όταν είναι το παιδί σε καθεστώς εξάντλησης, συμπεριφέρεται ως ανοσοκατασταλμένο».

 

e-daily

 
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)