Ψυχρολουσία αποτελεί για την κυβέρνηση η δεύτερη φάση του κύματος της πανδημίας, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την επέλαση του κορονοϊού σε συνδυασμό την απειθαρχία των πολιτών που δείχνουν ανέτοιμοι να μπουν στη γυάλα και να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα νέα σκληρά μέτρα της καραντίνας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη… λατρεία που δείχνουν στις αθλητικές δραστηριότητες.

Το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο για τα εκατομμύρια SMS που εστάλησαν κατά τις πρώτες ημέρες του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα και ήδη μελετά εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν σημαντικά οι δείκτες μεταδοτικότητας.

Όπως υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, διότι θα διαφανεί από τα στοιχεία πως εξελίσσεται η επιδημιολογική πορεία της χώρας, εάν μπήκε φρένο στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και πόσο ασφυκτική είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικό της δύσκολης μάχης με τον ιό είναι ότι στις τέσσερις πρώτες ημέρες της πανεθνικής καραντίνας καταγράφηκαν περίπου 8.500 κρούσματα, ενώ αθροιστικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 151 και των διασωληνωμένων ασθενών στους 937. Μόνο χθες καταγράφηκαν 2.384 νέες μολύνσεις, 41 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη ζωή, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 263 μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Πήραν «φωτιά» τα SMS

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα και την Κυριακή 3,9 εκατομμύρια. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ αν σκεφτούμε, ότι ο μέσος όρος των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 2,9 εκατ. Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι στους δρόμους – κυρίως της Αττικής – επικρατεί κίνηση, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το περασμένο Μάρτιο.

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε.

Στο τραπέζι ο περιορισμός της κυκλοφορίας

Αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους και σε συνάρτηση πάντα με την πορεία του κορονοϊού, η κυβέρνηση μελετά plan b για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων με πρόσθετα μέτρα αυστηροποίησης της καραντίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της επιτελικής ομάδας του Μαξίμου βρίσκεται η εναλλακτική της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και μετά, χωρίς καμία εξαίρεση. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα, λέγοντας ότι στην περίπτωση που τα SMS στο 13033 ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια τότε θα σημαίνει χαλάρωση και εφησυχασμός. «Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση της καμπύλης θα καθορίσει πολλά.

Στο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία τις επόμενες εβδομάδες βελτίωση των δεικτών, ώστε να ανοίξει η αγορά και να μην ξεφύγει η ύφεση. Χριστούγεννα με lockdown θα επιφέρουν τεράστιο οικονομικό πλήγμα που θα έχει αντίκτυπο για πολλούς μήνες το 2021.

 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)