Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από το 80% όλων των προβλημάτων όρασης παγκοσμίως μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευτούν. Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός συνδυασμού αλλαγών στον τρόπο ζωής, μέτρων προστασίας και τακτικής οφθαλμολογικής φροντίδας.
Η Δρ Shahina Pardhan, Καθηγήτρια Οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Cambridge προτείνει σε άρθρο της στο The Conversation έξι τρόπους να φροντίσουμε τα μάτια μας τη νέα χρονιά.
Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις
Πολλές οφθαλμικές παθήσεις δεν έχουν συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Το γλαύκωμα, για παράδειγμα, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στους οφθαλμούς αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, καθώς καταστρέφει αρχικά το περιφερικό οπτικό πεδίο. Η οφθαλμική νόσος που σχετίζεται με τον διαβήτη προκαλεί επίσης μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισθητή η απώλεια όρασης, καθώς βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο μάτι. Επομένως, μια επίσκεψη σε οφθαλμίατρο ή εξειδικευμένο οπτομέτρη θα αποκαλύψει τυχόν κινδύνους.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία συνήθως επηρεάζει το ένα μάτι νωρίτερα από το άλλο. Καθώς χρησιμοποιούμε και τα δύο μάτια ταυτόχρονα, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν το ένα από τα δύο δεν βλέπει το ίδιο καλά. Μπορείτε λοιπόν, για παράδειγμα, να καλύπτετε κάθε εβδομάδα κάθε μάτι και να κοιτάτε μια πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας στο βάθος για να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο μάτια βλέπουν καλά.
Προστασία από τον ήλιο
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την ωχρά κηλίδα, το πιο κεντρικό και σημαντικό τμήμα του ματιού. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι φοράτε γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας που εμποδίζουν το 100% των ακτίνων UVA και UVB για να προστατεύσετε τα μάτια σας. Το ίδιο σημαντικό είναι να προστατεύσετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια εργασιών, όπως στην κηπουρική, ή στον αθλητισμό, όπου αυτό είναι πιθανό.
Λιγότερη ψηφιακή καταπόνηση
Η υπερβολική έκθεση σε υπολογιστές και smartphones μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών. Αν και αυτό δεν προκαλεί άμεσα συνήθως μόνιμη βλάβη μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη. Οι περισσότεροι από εμάς ξεχνούν να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους όταν εργάζονται σε οθόνες και αυτό οδηγεί σε ξηροφθαλμία. Για να μειώσετε αυτή την ενόχληση, προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε συνειδητά τα μάτια σας πιο συχνά κατά τη διάρκεια της οθόνης, διατηρώντας τα μάτια σας υγρά. Τα τακτικά διαλείμματα είναι εξίσου αποτελεσματικά όχι μόνο για τα μάτια, αλλά και για την πλάτη. Θυμηθείτε τον κανόνα 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 20 μέτρων.
Υγιεινή διατροφή
Αν και γνωρίζουμε ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια μας -λόγω της βιταμίνης Α- υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που δε θα πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας. Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις πιπεριές και το μπρόκολο βοηθά στην προστασία των ματιών από την οξειδωτική βλάβη, όπως και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το σπανάκι. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Τέλος, η ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με τον καλό έλεγχο του διαβήτη, ενώ η απορρύθμισή του σχετίζεται και με υψηλότερο κίνδυνο τύφλωσης από οφθαλμική νόσο.
Διακοπή του καπνίσματος και άσκηση
Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις περισσότερες συστηματικές παθήσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Αντίστοιχα, και η συστηματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια, η οποία είναι απαραίτητη για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα μάτια και την απομάκρυνση των αποβλήτων.
Πηγή: ygeiamou.gr