Αν εργάζεστε ή αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει έστω και μια ολιγοήμερη απόδραση υπάρχει πάντα η επιλογή της παιδικής κατασκήνωσης.

Τα διάφορα κατασκηνωτικά προγράμματα (δημόσια ή ιδιωτικά) προσφέρουν στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει την προσωπικότητά του μέσα από αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
– Ανακαλύπτει τον εαυτό του
Στην κατασκήνωση το παιδί κοινωνικοποιείται και αυτονομείται. Εκ των πραγμάτων “αναγκάζεται” να επιβιώσει στις συνθήκες του νέου περιβάλλοντος. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ικανότητες που μέχρι τώρα μπορεί να μην ήξερες καν ότι διαθέτει. Η διαδικασία της προσαρμογής είναι ένα παιχνίδι πειραματισμού και ανακάλυψης που αποτελεί τη βάση για την ψυχοσυναισθηματική του ωρίμανση.
– Καλλιεργεί το συνεργατικό του πνεύμα
Το παιδί στην κατασκήνωση αποτελεί μέλος μια ευρύτερης ομάδας. Έτσι μαθαίνει να αναπτύσσει το ομαδικό του πνεύμα και να αποβάλλει τον εγωκεντρισμό της ηλικίας ώστε να επιτευχθεί κάθε φορά ο κοινός στόχος που έχει θέσει η ομάδα. Η ένταξή του στην ομάδα οδηγεί το παιδί στην εγκατάλειψη των αρχηγικών τάσεων που μπορεί να έχει καθώς ο αλτρουισμός και η συνεργασία είναι βασικές αξίες που επιβραβεύονται στην κατασκήνωση.
– Μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες
Η κατασκήνωση είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Με τη συμμετοχή του στα κατασκηνωτικά προγράμματα το παιδί παίρνει ένα σημαντικό μάθημα για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες που έχουν τεθεί και να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις που θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί ευκολότερα αρχικά στην ομάδα της κατασκήνωσης και στη συνέχεια σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
– Αποκτά αυτονομία
Συμμετέχοντας σε ένα κατασκηνωτικό πρόγραμμα το παιδί μαθαίνει να φροντίζει μόνο του για την καθαριότητα, την ένδυση και τη διατροφή του. Αυτονομείται από τη γονική επίβλεψη και φροντίδα και αναπτύσσει υψηλή αυτοεκτίμηση καθώς είναι υπεύθυνο για την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
-Επισκεφτείτε το χώρο της κατασκήνωσης μαζί με το παιδί σας, αρκετό καιρό πριν ώστε να χαλαρώσει και να νιώσει οικεία με το περιβάλλον.
-Η επιλογή της κατασκήνωσης ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Συζητείστε με το παιδί για το τι θα επιθυμούσε και επιλέξτε ανάλογα με το χαρακτήρα του το χώρο που θα του προσφέρει τις πιο σχετικές με τα ενδιαφέροντά του, δραστηριότητες.
-Οι περισσότερες κατασκηνώσεις διαθέτουν άρτιο εξοπλισμό και νοσοκομειακή περίθαλψη οπότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και για το αν το προσωπικό που θα σας “αντικαταστήσει” προσωρινά είναι έμπειρο και εξειδικευμένο.
-Εξετάστε αν υπάρχουν αδέλφια ή φίλοι που θα ενδιαφέρονταν να πάνε στην κατασκήνωση μαζί με το παιδί σας. Καλό θα ήταν τουλάχιστον την πρώτη φορά να μη νιώθει τελείως μόνο του.
-Χαλαρώστε και εξοικονομείστε λίγο χρόνο για εσάς και τον σύντροφό σας. Έτσι, επιστρέφοντας θα επανενταχτείτε στην καθημερινότητα ανανεωμένοι.
Info: Οι κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις είναι είτε δωρεάν είτε προβλέπουν μικρή συμμετοχή. Πληροφορίες για τις κατασκηνώσεις κρατικών φορέων μπορείτε να λάβετε από το Υπουργείο Υγείας. Για τις δημοτικές κατασκηνώσεις επικοινωνήστε με τον αντίστοιχο Δήμο.

tlife.gr

(Επισκέφθηκε 27 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)