Ας το παραδεχτούμε: οι φορές που ακούτε τη φράση «μαμά, πεινάω» το καλοκαίρι… πολλαπλασιάζονται. Τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο σπίτι, έχουν σαφώς λιγότερες δραστηριότητες, βαριούνται και κάπως έτσι ζητάνε συνεχώς να φάνε. Ακολουθούν 4 συμβουλές ώστε να κινηθείτε έξυπνα και να γλιτώσετε την καλοκαιρινή γκρίνια!

1. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα αλλά προσθέστε περισσότερα σνακ!
Τις ώρες του πρωινού, μεσημεριανού ή βραδινού, ρωτήστε το παιδί πριν σηκωθεί από το τραπέζι αν έχει χορτάσει, διότι το επόμενο σνακ του θα είναι, για παράδειγμα, σε δύο ώρες. Ενημερώστε όλη την οικογένεια για το «πότε τρώμε», προγραμματίστε ωστόσο έξτρα ώρες για σνακ τα οποία όλοι απολαμβάνουν καθισμένοι στο τραπέζι χωρίς tablet ή άλλους αντιπερισπασμούς. Σκεφτείτε κάθε σνακ σαν ένα μίνι γεύμα και προσθέστε φρούτα, υγιεινές, αλλά και νόστιμες επιλογές.

2. Τροφή… για σκέψη
Στην επόμενη αδικαιολόγητη ερώτηση «μαμά, τι να φάω» (αφού είμαστε σίγουροι ότι έφαγε πριν λίγο και δεν πεινάει), μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί γιατί ρωτάει για φαγητό: πεινάει όντως πολύ; Κι αν ναι, πόσο από το 1 έως το 10; Αν πεινάει επειδή βαριέται ή δεν έχει τι να κάνει, δώστε του μερικές αφορμές για δημιουργική απασχόληση.

3. Ήπιες το νερό σου;
Το καλοκαίρι τα παιδιά χρειάζονται ακόμα περισσότερο νερό ώστε να είναι ενυδατωμένα, ειδικά αν τρέχουν και παίζουν στο πάρκο. Θυμίστε τους να πιούν νερό ή σερβίρετε το σε πολύχρωμα ποτήρια ή ακόμα και με μερικές φέτες φρούτων (για όσα παιδιά δεν το αγαπούν ιδιαίτερα). Και φυσικά μην υποτιμάτε όλα τα υπόλοιπα υγρά: χυμοί, υγιεινά παγωτά και γρανίτες δροσίζουν, ενυδατώνουν και μειώνουν τις πιθανότητες ν’ ακούσετε το «μαμά, πεινάω».

4. Ώρα για ύπνο!
Το καλοκαίρι -και ειδικά το συγκεκριμένο που ήρθε μετά από την καραντίνα- το πρόγραμμα των παιδιών είναι πιο χαλαρό: κοιμούνται αργά, ξυπνάνε αργά, δεν κοιμούνται το μεσημέρι. Η… χαλαρότητα στο πρόγραμμα του ύπνου, φέρνει και την αντίστοιχη… αναστάτωση το πρόγραμμα του φαγητού (με αποτέλεσμα τα παιδιά να πεινάνε περισσότερο και σε ακανόνιστες ώρες). Φροντίστε, όσο αυτό είναι εφικτό, να διατηρήσετε σταθερές τις ώρες που κοιμούνται και ξυπνάνε και, ιδανικά, καλλιεργήστε τη συνήθεια της μεσημεριανής «ραστώνης». Όσο τα παιδιά χορταίνουν ύπνο, θα είναι ξεκούραστα, θα έχουν λιγότερη γκρίνια και θα τρέφονται σε πιο φυσιολογικές ώρες!

kidot.gr

(Επισκέφθηκε 42 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)