Αθρόα είναι η προσέλευση ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού.

Η χώρα μας θωρακίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς μας έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων (γρίπης και κορονοϊού), ενόψει του χειμώνα.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί και ολοκληρωθεί 55.000 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB.

Μεγαλύτερη ώθηση αναμένεται να λάβει από αύριο Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Το “άνοιγμα” της διαδικασίας της χορήγησης του εμβολίου κατά της γρίπης από το φαρμακείο της γειτονιάς, χωρίς υποχρεωτική συνταγογράφηση από γιατρό, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την προσέλευση ευρύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Δωρεάν με επίδειξη ΑΜΚΑ από το φαρμακείο της γειτονιάς
Σύμφωνα με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της αν. υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, τα τέσσερα “παραδοσιακά” αντιγριπικά εμβόλια θα ξεκινήσουν να χορηγούνται από αύριο Τετάρτη (1/11) σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Το εμβόλιο θα δίνεται χωρίς συνταγή, εντελώς δωρεάν, με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ στο φαρμακείο.

Τα δύο νεότερα ενισχυμένα εμβόλια προορίζονται αποκλειστικά για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Αυτά θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται με συνταγογράφηση έως το τέλος της εμβολιαστικής περιόδου.

Τα δύο νέα εμβόλια εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και στοιχίζουν, περίπου 30 και 50 ευρώ το καθένα. Δηλαδή έχουν τριπλάσια και πενταπλάσια τιμή, σε σύγκριση με τα συμβατικά εμβόλια.

Να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και περιλαμβάνει 1 μόνο δόση ετησίως.

Σύμφωνα, πάντως, με τις επιστημονικές συστάσεις, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί, ωστόσο, συνήθως αναρρώνει πλήρως.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού για τις οποίες συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αυτές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές. Και πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Τα εμβόλια της γρίπης και της COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν ακόμη και την ίδια ημέρα, σε διαφορετικά όμως σημεία, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών

Ικανοποιητική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της πολιτείας

Παρά το γεγονός ότι ο καλός καιρός και η παράταση του χρόνου παραμονής μας στους εξωτερικούς χώρους δεν ευνοεί την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, η χώρα μας οργανώνει την προληπτική της θωράκιση έναντι της νόσου COVID-19.

Ο απολογισμός του πρώτου 15ήμερου από την έναρξη των εμβολιασμών είναι ικανοποιητικός, καθώς οι πολίτες της χώρας έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα της πολιτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr και χθες με το επικαιροποιημένο μονοσθενές εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχουν:

προγραμματιστεί 34.337 μελλοντικά ραντεβού

πραγματοποιηθεί 20.553 εμβολιασμοί

Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί και τα προγραμματισμένα ραντεβού υπερβαίνουν τις 55.000.

Τα μελλοντικά ραντεβού ανά εμβόλιο έχουν ως εξής:

Πολίτες 12 και άνω: 34.243 ραντεβού

Πολίτες 5-11 ετών: 62 ραντεβού

Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 32 ραντεβού

Η συνολική συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 τη δεδομένη στιγμή κινείται στο 0,70%.

Στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών κινείται στο 1,5%.

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)