H Επίτροπος για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση που ενέκρινε η Koμισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer στις 11 Νοεμβρίου και η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και την επιλογή να ζητηθούν έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19.

«Ησύμβαση με τη συμμαχία BioNTech-Pfizer βασίζεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων με την AstraZeneca, την Sanofi-GSK και την Janssen Pharmaceutica NV και τις ολοκληρωμένες επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac και τη Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, αφού τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά", ανακοίνωσε στις 11/11 η Κομισιόν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε τότε σχετικά ότι "μετά την πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση της Δευτέρας από τη BioNTech και την Pfizer σχετικά με τις προοπτικές εμβολίου τους, είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και τη Pfizer για αγορά 300 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου. Με αυτό το τέταρτο συμβόλαιο ενοποιούμε ένα εξαιρετικά σταθερό χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένη φάση δοκιμών. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας φέρουν πιο κοντά σε μια βιώσιμη λύση της πανδημίας".

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι: "ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η μόνη διαρκής στρατηγική εξόδου από την πανδημία και βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Εμβόλια. Η σημερινή συμφωνία ακολουθεί τις ενθαρρυντικές πρώτες ενδείξεις από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσής μας να `βάλουμε περισσότερη Ευρώπη` στον τομέα της υγείας. Είναι ένα πολύ ξεκάθαρο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η ΕΕ όταν συνεργάζεται, ως Ένωση και μια υπόθεση για το τι θα μπορεί να προσφέρει μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "η BioNTech είναι μια γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που βασίζεται στο messenger RNA (mRNA). Το mRNA παίζει θεμελιώδη ρόλο στη βιολογία, μεταφέροντας οδηγίες από το DNA σε μηχανήματα παραγωγής πρωτεϊνών κυττάρων. Σε ένα εμβόλιο mRNA, αυτές οι οδηγίες δημιουργούν ακίνδυνα θραύσματα του ιού που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να χτίσει μια ανοσοαπόκριση για την πρόληψη ή την καταπολέμηση μιας ασθένειας".

"Η Κομισιόν έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο βάσει μιας ορθής επιστημονικής αξιολόγησης, της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, της εμπειρίας των εταιρειών στην ανάπτυξη εμβολίων και της ικανότητας παραγωγής τους να προμηθεύει ολόκληρη την ΕΕ", σημειώνεται.

H Pfizer και η BioNTech κατέθεσαν το αίτημα αδειοδότησης του εμβολίου τους

H αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την Παρασκευή την αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει από κοινού με την γερμανική BioNTech.

Μετά από αυτό τίθεται σε κίνηση μια ταχεία ρυθμιστική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής του Οργανισμού για την αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων του εμβολίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το αίτημα, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις 248 ημέρες που χρειάστηκαν για να ετοιμαστεί το εμβόλιο και ευχαρίστησε ιδίως τους εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αλλά και τους συνεργάτες των δύο εταιρειών σε όλον τον κόσμο.

 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)