Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα Παρασκευή (29/12) από τον ΕΟΔΥ για τις συστάσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας, λόγω της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με τη γρίπη και άλλες ιώσεις.

Ήδη το «εκρηκτικό» κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κρουσμάτων Covid-19 που ήρθε μαζί με τις γιορτές έχει προκαλέσει αύξηση της τάξης του 30% στις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, καθώς η εορταστική περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, κάτι που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός θα πολλαπλασιαστούν.

Η μετάλλαξη JN.1 του κορονοϊού και η επιστροφή της μάσκας

Παράλληλα, εκτός των παραπάνω, μία μετάλλαξη του κορονοϊού που έκανε την εμφάνισή της, η JN.1, φαίνεται πως ευθύνεται για αρκετές λοιμώξεις.

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτικό είτε καλύτερο στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος», ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες το CDC και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για την υγεία μας, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή».

Όπως μετέδωσε το iEidiseis (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαλάρωση και στείρα αισιοδοξία, λόγω της υποπαραλλαγής του κορονοϊού JN.1. Με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του SARS-CoV -2 δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 20% όσων θα έπρεπε, την τελευταία εβδομάδα έχουμε σταθερά στο ΕΣΥ, κάθε μέρα, 200 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και μόλις 150 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι νοσηλευόμενοι με τη νόσο αυξάνονται κατά 50 καθημερινά.

Κάπως έτσι, σήμερα στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες 1.390 απλές κλίνες και περίπου 260 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 68 διασωληνωμένοι.

Με αυτά τα δεδομένα, η σύσταση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία από εργαζόμενους και επισκέπτες και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, είναι το λιγότερο, δεδομένου ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας τουλάχιστον μία εβδομάδα εορτασμών, συνάξεων και πάρτι.

Την ίδια ώρα, όποιος χρησιμοποιεί λεωφορεία και Μετρό μπορεί να βεβαιώσει ότι ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες αιχμής οπότε κι επικρατεί το αδιαχώρητο, μάσκα φοράει ένας στους 4 ή 5 και οι μισοί βήχουν. Η Επιτροπή συστήνει τη χρήση μάσκας και σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά είναι αρκετοί αυτοί που δεν θα συμμορφωθούν, όπως άλλωστε συνέβη στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, ενόψει των ημερών της Πρωτοχρονιάς κατά τις οποίες οι μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση, όπως σημειώνεται. Αλλά θεωρείται καλό ως μέτρο προφύλαξης.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης JN.1

Διαφορετικά στελέχη Covid μπορεί να συνοδεύονται από διαφορετικά συμπτώματα, ωστόσο οι διαφορές είναι μικρές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ευρεία ποικιλία αντισωμάτων που έχουν οι άνθρωποι από εμβολιασμούς, προηγούμενες λοιμώξεις από διαφορετικές παραλλαγές ή και τα δύο.

Σύμφωνα με το CDC, «δεν είναι επί του παρόντος γνωστό εάν η μόλυνση από JN.1 προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές» και συμπληρώνει: «Οι τύποι των συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Νέα στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι τάσεις του Covid και της γρίπης είναι σε άνοδο, υποδηλώνουν μια σειρά κοινών συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν από το κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού αυτού του χειμώνα.

Μεταξύ των ερωτηθέντων, τα συμπτώματα περιελάμβαναν:

 • Καταρροή (31,1%)
 • Βήχας (22,9%)
 • Πονοκέφαλος (20,1%)
 • Αδυναμία ή κόπωση (19,6%)
 • Μυϊκός πόνος (15,8%)
 • Πονόλαιμος (13,2%)
 • Δυσκολία στον ύπνο (10,8%)
 • Ανησυχία ή άγχος (10,5%)

Η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης ήταν ένα από τα πιο ευρέως αναφερόμενα συμπτώματα Covid όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Ωστόσο, ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει μια απότομη μείωση στις αναφορές για απώλεια αυτών των αισθήσεων.

Μια άλλη αλλαγή που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι η σταδιακή μείωση της περιόδου επώασης – ο χρόνος που χρειάζεται για να αρρωστήσουν οι άνθρωποι μετά την έκθεση στον ιό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το CDC από συγγραφείς στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι η περίοδος επώασης μπορεί να έχει μειωθεί σε μόλις δύο έως τρεις ημέρες κατά μέσο όρο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αύξηση των περιστατικών στα επείγοντα των νοσοκομείων, έχει οδηγήσει σε αναμονές ασθενών που ξεπερνούν ακόμη και τις 8 ώρες.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει:

 • Στον Ευαγγελισμό στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Έχουμε αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά.
 • Εισήχθησαν στην τελευταία εφημερία περί τους 8 ασθενείς με γρίπη Η1Ν1, ενώ οι προσελεύσεις ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 80%. Στα χειρουργικά περιστατικά παρατηρείται μείωση.
 • Στο Αττικό νοσοκομείο, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν οι 180. Αυξημένες είναι οι προσελεύσεις ασθενών με covid-19 και οι εισαγωγές τους. Παρόλα αυτά, στο Αττικό δεν αναπτύχθηκαν ράντζα.
 • Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Αυξημένες και εδώ οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις, κατά 25%. Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.
 • Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.
 • Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία. Τα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις έχουν αυξηθεί 30%. Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.
 • Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, έχει αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με COVID -19 και των εισαγωγών που ξεπερνούν τους 30 ασθενείς. Όμως με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.
 • Στα Γενικά νοσοκομεία θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένας από τους λόγους είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές.
  Νοσηλείες.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κοροναϊό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς με COVID -19.

Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ και κατειλημμένες οι 868 κλίνες. Κενές είναι 201 κλίνες.

Σημειώνεται ότι πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες, που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές εκ των λειτουργούντων ΜΕΘ είναι σε οριακό σημείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Προσλήψεις για να μην δούμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων της χώρας ξεπερνούν τις 8 ώρες.

«Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στη κόψη του ξυραφιού. Και τώρα μπαίνει ο χειμώνας.

Το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων, προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών (μέτρα όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.)

Χρειάζεται ενίσχυση των νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ, ενώ και ο κόσμος πρέπει να προσέχει επίσης. Δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα. Το ξεχάσαμε», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Πηγή: ieidiseis.gr

(Επισκέφθηκε 23 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)