Έχεις περάσει χρόνια πολλά της εφηβικής και ενήλικης ζωής σου με τη μητέρα και τις φίλες σου να σου λένε, κάθε φορά που σε έβλεπαν στα πατώματα από έναν χωρισμό, ότι εντάξει, συμβαίνουν αυτά, περνάνε και στην τελική «κανείς δεν πέθανε κι από έρωτα». Η καρδιά κρατάει γερά. Ισχύει;

Ήρθε λοιπόν αυτό το πλήρωμα του χρόνου και θα μπορείς από εδώ και στο εξής να τους πεις ένα ωραιότατο «ΝΑΙ, ΚΑΛΑ», ώστε να σε αφήνουν ήσυχη να ζεις το δράμα σου, μέχρι πράγματι να κάνει τον κύκλο του. Το «η καρδιά μου πάει να σπάσει», μπορεί όντως να συμβεί.

Διότι, μία έρευνα έρχεται να δείξει ότι ο θάνατος ή η απώλεια από τη ζωή σου ενός ανθρώπου που ήταν πολύ κοντά σου, δεν μοιάζει μόνο με καρδιακή προσβολή αλλά ειλικρινά μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ομοιόστασή σου, οι οποίες με τη σειρά τους δύνανται να δημιουργήσουν καρδιακά προβλήματα.

Στην καρδιά
Συγκεκριμένα, το σύνδρομο “Takotsubo” ή πιο γνωστό ως «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» είναι το κλασικό παράδειγμα διάδρασης των φυσικών και ψυχολογικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο με το καρδιαγγειακό σύστημα. Στο τμήμα καρδιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης μελετήθηκαν διάφορες περιπτώσεις και οι επιστήμονες κατέληξαν πως πράγματι οι έντονες συγκινήσεις (λυπηρές και χαρούμενες) μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην καρδιά, κυρίως δε σε γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

Είναι χαρακτηριστικό πως στους 10 ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο Takotsubo, οι 9 είναι γυναίκες, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να συνδέουν το δεδομένο αυτό με τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό τους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στην Αμερικανική Εφημερίδα Καρδιολογίας, τα περιστατικά με σύνδρομο «σπασμένης καρδιάς» αυξήθηκαν στις ΗΠΑ από 315 το 2006 σε 6.230 το 2012, με τις γυναίκες ηλικίας 45-84 ετών να συνιστούν το 89% των συνολικών διαγνώσεων.

Μήπως, τελικά, μετά απ’ όλα αυτά, να ακούς περισσότερο τη μητέρα και τις φίλες σου και να μην παίρνεις τα ζητήματα καρδιάς τόσο…συνδρομητικά;

ladylike.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)