Μπορεί σύμφωνα με το Σύνταγμα να μην καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ωστόσο στην πράξη η επιλογή εξανεμίζεται, γιατί – όπως όλα δείχνουν – θα είναι απαραίτητο το εμβολιαστικό πιστοποιητικό για τα αεροπορικά ταξίδια. Παράλληλα,  έχει ανοίξει μία συλλογιστική παγκοσμίως για ιδιωτικούς οργανισμούς και όχι μόνο, που θα σκανάρουν εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα συνδέουν την απόδειξη του εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ με ψηφιακές ταυτότητες πριν να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε την είσοδο.

Σύμφωνα με τους Financial Times ήδη 5+1 αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται να επιτρέπουν τα ταξίδια στις διεθνείς πτήσεις μόνο σε επιβάτες που θα διαθέτουν ψηφιακά πάσο υγείας.  Οι πέντε εταιρείες χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα με τίτλο CommonPass που αποθηκεύει μόνο περιορισμένα δεδομένα στο κινητό του επιβάτη – έναν κώδικα QR που δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο στο αεροπλάνο.

Ήδη συζητείται στο παρασκήνιο ότι μπορεί οι εθνικές κυβερνήσεις να μην υποχρεώνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά να στηριχθούν υπογείως σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για να το κάνουν αντ’ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει τεθεί ακόμη το εν λόγω ζήτημα, ωστόσο μέλος της επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

το μη υποχρεωτικό είναι εντός εισαγωγικών. Μπορεί για παράδειγμα οι υγειονομικοί να μην υποχρεώνονται εκ του νόμου να εμβολιαστούν αλλά υπάρχει ενδεχόμενο, εάν κάποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί να αλλάξει πόστο ή ακόμη και να μεταφερθεί σε διοικητική θέση. Δηλαδή, θα δημιουργείται εμμέσως μία άσκηση πίεσης, προκειμένου έκοντες – άκοντες να οδηγούνται οι πολίτες στον εμβολιασμό, για να μην υποστούν τις όποιες συνέπειες.

 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)