Ο Μάκης Τσέλιος, σχεδιαστής μόδας, και ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος, δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος και Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας – Βηματοδότης, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τις αρρυθμίες της καρδιάς και την κολπική μαρμαρυγή.
H σημερινή εκπομπή εξετάζει τις αρρυθμίες της καρδιάς μεταξύ αντρών και γυναικών, αλλά και πώς αντιμετωπίζονται, ιδίως αν εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, καθώς με τα χρόνια μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Μάκης Τσέλιος, σχεδιαστής μόδας, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τον βηματοδότη που χρειάστηκε να βάλει στην καρδιά και τις αρρυθμίες που έχει στην καρδιά, καθώς είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει πολλά χρόνια.
«Βασικά είχα άτακτες αρρυθμίες. Κατά διαστήματα έβαζα μηχάνημα που κατέγραφε τους παλμούς κι είχα ξαφνικά άτακτες αρρυθμίες, έτσι ο γιατρός μου σκέφτηκε ότι είναι καλύτερα να βάλω ένα βηματοδότη», περιέγραψε ο σχεδιαστής μόδας.
Σε ερώτηση πότε του συνέβη για πρώτη φορά το επεισόδιο αρρυθμίας απάντησε ο Μάκης Τσέλιος ότι του συνέβη στην Μύκονο.
Συγκεκριμένα εξήγησε: «Αισθάνθηκα μία μεγάλη εξάντληση. Ήταν κοντά μου ένας φίλος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας κι είχε μαζί του ένα οξύμετρο, μου μέτρησε τους παλμούς κι είχαν ανέβει 120, μετά 80, έκαναν ”δρομολόγιο” οι παλμοί μου. Με πήρε και πήγαμε γιατρό. Είχα βάλει ήδη τον απινιδωτή και μιλούσα με τον γιατρό μου στο Ωνάσειο νοσοκομείο. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή».
Για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και οδηγήθηκε στον βηματοδότη ανέφερε: «Από τα σαράντα μου έχω ανακαλύψει ότι έχω υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οπότε και για αυτό έκανα ελέγχους».
Μάλιστα, ο Μάκης Τσέλιος αποκάλυψε ότι όταν έπαθε την τρίτη κολπική μαρμαρυγή και οι γιατροί του έκαναν την ανάταξή του προκλήθηκε εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Ήταν τραγικό αυτό που έπαθα, χάθηκε ο κόσμος γύρω μου, μούδιασαν τα χέρια μου, στράβωσε το στόμα μου και δεν μπορούσα να πατήσω τα πόδια και τα λόγια που έλεγα δεν ήταν καθαρά. Ήρθε και με πήρε ο γιατρός. Επανήθλα και δεν μου άφησε κάτι».
Στην συνέχεια μίλησε για τις αρρυθμίες της καρδιάς ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος, δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος και Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας – Βηματοδότης.
Τι είναι οι αρρυθμίες και πώς τις αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος
Αρρυθμίες μπορεί να συμβαίνουν και με λίγους και με πολλούς παλμούς. Γενικά, οποιαδήποτε διαταραχή του φυσιολογικού ρυθμικού τρόπου που χτυπάει η καρδιά, χαρακτηρίζεται ως αρρυθμία. Αυτό που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι αλλάζει κάτι στον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά τους, καθώς δεν αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που λειτουργεί αυτή.
Οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται στους άνδρες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά των γυναικών. Είναι γεγονός, ότι η κολπική μαρμαρυγή «αγαπάει» λίγο περισσότερο τους άνδρες και οι ρυθμικές ταχυκαρδίες συμβαίνουν λίγο περισσότερο στις γυναίκες.
Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για αρρυθμίες και κολπική μαρμαρυγή;
Οι παράγοντες που ευθύνονται για τις αρρυθμίες και την κολπική μαρμαρυγή είναι οι τιμές αυξημένης πίεσης, παχυσαρκία και κατανάλωση αλκοόλ. Σε επίπεδο πληθυσμού είναι οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται πειστικά και αποδεδειγμένα με την κολπική μαρμαρυγή.
Υπάρχουν αρρυθμίες που περνούν από μόνες τους;
Μερικές αρρυθμίες περνούν από μόνες τους, για παράδειγμα τέτοιες είναι οι έκτακτες συστολές που έχουν περιοδικότητα. Η κολπική μαρμαρυγή τις πρώτες φορές περνάει από μόνη της, αλλά απαιτείται ευαισθητοποίηση και να γίνει αντιληπτή από τις πρώτες φορές, καθώς μπορεί να συνοδευτεί από αγγειακό εγκεφαλικό.
Γιατί οι νέοι είναι «τυχεροί» όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή;
Να σημειωθεί ότι το 20% των ασθενών που παθαίνουν κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Για αυτό η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία συνιστά μετά τα 65 έτη να γίνεται ετήσιο καρδιογράφημα προς ανίχνευση αυτού ακριβώς του 20% των ασθενών.
Ωστόσο, οι νέοι είναι αυτοί που το καταλαβαίνουν καλύτερα, γιατί ανεβάζουν πάρα πολλή μεγάλη συχνότητα με την κολπική μαρμαρυγή, καθώς είναι όλα «ζωντανά« μέσα τους, οπότε όταν έρχεται η μαρμαρυγή φθάνουν και τους 150 – 160 σφυγμούς κι αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει.
Το σωματικό βάρος ως παράγοντας κινδύνου για τις αρρυθμίες της καρδίας
Το βάρος είναι κομβικός παράγοντας για τις υποτροπές και γιατί συνοδεύεται με την υπέρταση που η υπέρταση με την σειρά της αυξάνει την κολπική μαρμαρυγή.
Πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι αρρυθμίες;
Όταν οι κρίσεις πυκνώσουν και χαλάει η ποιότητα ζωής των ασθενών, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία που αναφέρουν ότι μπορεί να επιλεχθούν είτε τα φάρμακα είτε επέμβαση.
Η κολπική μαρμαρυγή δεν θεραπεύεται με βηματοδοτές και απινιδωτές.
Τις περισσότερες φορές αρκεί μία φαρμακευτική αγωγή και μάλιστα το 95% των ασθενών υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή, 5% των ασθενών υποβάλλονται σε επέμβαση για την κολπική μαρμαρυγή.
πηγή: MEGA TV