Σε περίπτωση που ζεις προς Ανταρκτική μεριά, στην Ελλάδα έχει καύσωνα. Είτε είσαι στην Αθήνα, τη Μύκονο, την Κέρκυρα ή την Χίο (που είμαι εγώ). Έχει αφόρητη και επικίνδυνη, σχεδόν, ζέστη καθώς ο καύσωνας συνεχίζεται στη χώρα μας. Αν, λοιπόν, δεν μπορείς να πας στην παραλία, το προτιμότερο είναι να μείνεις μέσα στο σπίτι, με κλιματισμό. Αν πάλι, η δουλειά σου δεν στο επιτρέπει (αγαπητοί πωλητές, ντιλεβεράδες κ.ο.κ., σας συμπονώ και σας σκέφτομαι), τότε εκτός από το να μείνεις συνέχεια ενυδατωμένη, πίνοντας πολλά νερά, είναι σημαντικό να φοράς τα σωστά ρούχα. Είναι καλό, λοιπόν, να επιλέξεις τα κατάλληλα υφάσματα όταν έχει καύσωνα, που «αναπνέουν», που δεν σε «βαραίνουν» και που δεν «κλειδώνουν» τον ιδρώτα, ανεβάζοντας έτσι την θερμοκρασία του σώματος.

Δες παρακάτω ποια είναι αυτά τα υφάσματα αλλά και ποια πρέπει να αποφεύγεις όταν ο καύσωνας μας χτυπάει την πορτα.

Τα καλύτερα υφάσματα για τον καύσωνα
Λινό: Πρώτο-πρώτο στα υφάσματα για τον καύσωνα, το λινό, μιας και πρόκειται για ένα φυσικό και όχι συνθετικό ύφασμα. Είναι ένα αρκετά δροσερό ύφασμα, δεν «κολλάει» στο σώμα, είναι απορροφητικό και στεγνώνει εύκολα. Που σημαίνει ότι ακόμα και τις ημέρες που ο καύσωνας φέρνει θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τους 40 βαθμούς Κελσίου, αν ιδρώσεις, δεν θα παραμείνει ο ιδρώτας πάνω σου όλη μέρα.

Βαμβάκι: Άλλο ένα ύφασμα από φυσικό υλικό, το οποίο είναι ακόμα καλύτερο όταν είναι οργανικό και όχι επεξεργασμένο. Είναι ανάλαφρο και επιτρέπει στο δέρμα να «αναπνεύσει». Παρ’ όλα αυτά, αφήνει λεκέδες ιδρώτα, οπότε προτίμησε ένα σε λευκό ή μαύρο χρώμα.

Μετάξι: Άλλο ένα φυσικό ύφασμα, που είναι μια καλή περίπτωση, εφόσον δεν έχει αναμειχθεί με κάποιο άλλο συνθετικό. Το φυσικό μετάξι είναι τόσο ελαφρύ που θα νιώθεις ότι δεν φοράς τίποτα. Παρ’ όλα αυτά, έχει την τάση να «κολλάει» πάνω στο δέρμα, οπότε προτίμησε ρούχα που είναι ένα-δυο μεγέθη μεγαλύτερα από το κανονικό σου.

Ποια υφάσματα να αποφύγεις
Νάιλον: Από τα πιο ακατάλληλα υφάσματα για τον καύσωνα. Είναι ένα συνθετικό υλικό, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπει στο δέρμα να «αναπνεύσει» καθόλου. Αντιθέτως, «κλειδώνει» την θερμοκρασία του σώματος, ενώ έχει σχεδιαστεί για να αντιστέκεται στο νερό από το να εισχωρήσει μέσα στο ύφασμα.

Ρεγιόν: Το ρεγιόν είναι από τα απαγορευτικά υφάσματα για τον καύσωνα. Είναι ένα μείγμα από βαμβάκι, την πούλπα μαλλιού και από μερικές ακόμη συνθετικές και φυσικές ίνες. Αν και είναι ένα ελαφρύ υλικό που δεν «κολλάει» πάνω στο σώμα, λόγω του ότι αποτελείται από συνθετικές ίνες, σημαίνει ότι δεν απορροφάει τον ιδρώτα, διατηρώντας έτσι την θερμοκρασία του σώματος.

Πολυεστέρας: Αν και ο πολυεστέρας βρίσκεται στα περισσότερα ρούχα μας (έχει χαμηλό κόστος σαν ύφασμα) και είναι ένα αρκετά ανθεκτικό ύφασμα το οποίο δεν λεκιάζει εύκολα, για τη ζέστη είναι πραγματικός εφιάλτης. Είναι water-resistant που σημαίνει ότι δεν απορροφάει τον ιδρώτα και στην ουσία «κλειδώνει» τον ιδρώτα και την ζέστη στο σώμα σου.

ladylike.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)