Ο καφές είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί δαιμονοποιούν τον καφέ. Ο καφές είναι, στην πραγματικότητα, μια αντιοξειδωτική δύναμη. Είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών που καταναλώνεται παγκοσμίως – πιθανώς επειδή ως καθημερινή συνήθεια, οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ παρά να τρώνε μπρόκολο, αλλά και επειδή οι ενώσεις του καφέ που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα είναι αρκετά ισχυρές. Χρειάζεστε πιο πειστικά επιχειρήματα; Συνεχίστε να διαβάζετε.

Ο καφές μπορεί να αυξήσει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

Η κατανάλωση καφέ όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ακόμη και να προσφέρει οφέλη από τη στιγμή που ο καρκίνος εξαπλωθεί. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal JAMA Oncology διαπίστωσε ότι όταν τα άτομα με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου κατανάλωναν περίπου 2-3 ​​φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αύξησαν τον χρόνο που χρειαζόταν για να επιδεινωθεί η ασθένεια καθώς και τις πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Ο καφές μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι όταν τα άτομα έλαβαν ένα χάπι καφεΐνης 200 mg (ισοδύναμο με ένα φλιτζάνι καφέ), η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων τους αυξήθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές βρήκαν αυξήσεις στην εστίαση, την ακρίβεια και τον χρόνο που χρειάστηκε για την επίλυση προβλημάτων, αλλά δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος στη δημιουργική σκέψη. Αυτό είναι παρόμοιο με μια μελέτη του 2018 , η οποία διαπίστωσε ότι η απλή μυρωδιά του καφέ θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των μαθηματικών δεξιοτήτων.

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηπατικής νόσου

Το συκώτι σας αγαπά απόλυτα τη συνήθεια του καφέ. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και θανάτου από κίρρωση του ήπατος, αλλά πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, μια κατάσταση που περιλαμβάνει την εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Οι μελέτες είναι ισχυρές και οι περισσότερες δείχνουν ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο ζείτε. Δεν έχει πάντα σημασία αν ο καφές έχει ή όχι καφεΐνη. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και οι γυναίκες που έπιναν την ίδια ποσότητα είχαν 15% μείωση. Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature βρήκε ότι οι ενώσεις της καφεΐνης βοηθούν στην παραγωγή ενός ενζύμου που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2016 σε περισσότερες από 6.000 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω έδειξε 36 τοις εκατό μείωση των περιστατικών άνοιας, ή νέων περιπτώσεων της νόσου, μεταξύ εκείνων που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή

Ναι είναι αλήθεια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία. Αυτή η παρατήρηση ήταν σταθερή σε άνδρες που ήταν υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή υπερτασικοί. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είδαν μείωση στους άνδρες με διαβήτη. Πιστεύεται ότι η καφεΐνη δημιούργησε μια φαρμακολογική επίδραση που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη ροή αίματος στο πέος.

Ο καφές είναι για όλους;

Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, και άτομα με παλινδρόμηση οξέος θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με το γιατρό τους. Επιπλέον, δεν πρέπει να προσφέρετε καφέ σε μικρά παιδιά.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν τα οφέλη του καφέ για την υγεία συνδέονται με την καφεΐνη ή τον κόκκο. Οι μελέτες υποδεικνύουν θετικά οφέλη για την υγεία και με τα δύο, οπότε αν η επιλογή σας είναι ντεκαφεϊνέ, πιθανότατα εξακολουθείτε να έχετε σημαντικά οφέλη.

Τέλος, τα συστατικά που τείνουμε να προσθέτουμε στο φλιτζάνι του καφέ μας μπορεί να καταστρέψουν ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία. Οι μη γαλακτοκομικές κρέμες μπορεί να έχουν trans λιπαρά και σάκχαρα που προκαλούν ασθένειες και μπορεί ακόμη και να μειώσουν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ σας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ισχυρά χλωρογενικά οξέα μειώνονται, και ίσως πολλά από τα οφέλη επίσης.

πηγή: jenny.gr

 
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)