Το εγκεφαλικό είναι η βλάβη που συμβαίνει όταν ένα αγγείο αποφράσσεται από ένα θρόμβο ή σπάει, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει οξυγόνο στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη νέκρωσή του.

Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων. Το πρώτο αναφέρεται στα ισχαιμικά επεισόδια, όταν ο θρόμβος φράζει ένα αγγείο, ενώ το δεύτερο στα αιμορραγικά επεισόδια, το οποίο συμβαίνει όταν ένα αγγείο σπάει και το αίμα χύνεται μέσα στον εγκέφαλο.

Μιλώντας στο MEGA η νευρολόγος και αναπληρώτρια Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ Ανδρονίκη Πλωμαρίτογλου τόνισε πως στη χώρα μας σημειώνονται 30.000 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.

Τα συμπτώματα
-Ξαφνικό μούδιασμα στην ίδια πλευρά του προσώπου, χεριού και ποδιού

-Ξαφνική διαταραχή όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια

-Ζαλάδα, αστάθεια και αδυναμία του ασθενούς να βαδίσει

-Δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση των άλλων

-Ξαφνικός αναίτιος πονοκέφαλος που δεν περνάει

Πρόληψη
Υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ αυτών το κάπνισμα, η χοληστερίνη και η παχυσαρκία.

Εκείνο που συνίσταται είναι ο έλεγχος της χοληστερίνης, της πίεσης και του ζαχάρου, ενώ σε περίπτωση που ο ασθενής νιώσει αρρυθμία θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του.

Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ ταυτόχρονα συνίσταται η συστηματική άσκηση και η καλή διατροφή.

Θεραπεία
Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου ο ασθενής θα πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ η νοσηλεία του γίνεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, όπου θα λάβει φροντίδα από ειδική ομάδα επιστημόνων.

Η θρομβόλυση και η θρομβεκτομή είναι δύο μέθοδοι θεραπείας που σώζουν ζωές. Όπως εξήγησε η Ανδρονίκη Πλωμαρίτογλου, η θρoμβόλυση είναι η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου, η οποία διαλύει τον θρόμβο και θα πρέπει να χορηγηθεί τις πρώτες 4,5 ώρες, ενώ μέσω ης θρομβεκτομής οι γιατροί έχουν πρόσβαση στην αρτηρία του ασθενή και αφαιρούν τον θρόμβο.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)