Είναι τελικά το νερό σύμμαχός σου στην απώλεια βάρους;

Συχνά υποστηρίζεται ότι αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα είναι να πίνετε άφθονο νερό – με κάποιες συμβουλές στο διαδίκτυο που προτείνουν ότι θα πρέπει να πίνετε 3 λίτρα. Ο ισχυρισμός είναι ότι το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων και στη μείωση της όρεξης, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Όμως, ενώ όλοι θα θέλαμε να ήταν τόσο εύκολο να χάσουμε βάρος, δυστυχώς υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μύθος 1: Το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων

Μια μικρή μελέτη, σε 14 νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού αύξησε τη συνολική ημερήσια Ενεργειακή δαπάνη κατά περίπου 24%. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται υπέροχο, ωστόσο διήρκεσε μόνο μία ώρα.

Μια άλλη μελέτη οκτώ νεαρών ενηλίκων είδε αύξηση στην ενεργειακή δαπάνη μόνο όταν το νερό ήταν κρύο– αναφέροντας μια πολύ μέτρια αύξηση 4% στις θερμίδες που καίγονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος ή επειδή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να φιλτράρει τον αυξημένο όγκο υγρού μέσω των νεφρών. Και πάλι, αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε μόνο για περίπου μία ώρα.

Έτσι, αν και επιστημονικά μπορεί να είναι δυνατό, η πραγματική ποσότητα των θερμίδων που καίγονται είναι μικρή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε νεαρούς υγιείς ενήλικες και για αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτή η επίδραση παρατηρείται και σε άλλες ομάδες (όπως ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας).

Μύθος 2: Το νερό με τα γεύματα μειώνει την όρεξη

Αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται και πάλι λογικός, καθώς αν το στομάχι σας είναι τουλάχιστον εν μέρει γεμάτο με νερό, υπάρχει λιγότερος χώρος για φαγητό – έτσι καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Και ορισμένες μελέτες το υποστηρίζουν, ιδιαίτερα εκείνες που πραγματοποιήθηκαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Όμως όσο αφορά την απώλεια βάρους η επιστήμη είναι πιο πολύπλοκη.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις του νερού που μειώνουν την όρεξη, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αλλαγή βάρους.

Μόνο το νερό δεν αρκεί

Μέρος αυτού που μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι είναι το στομάχι μας. Όταν το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιεί τους υποδοχείς που με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που μας λένε ότι είμαστε χορτάτοι.

Και επειδή το νερό είναι υγρό, αδειάζει γρήγορα από το στομάχι μας – που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν μας χορταίνει. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του σχήματος του στομάχου , τα υγρά μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ημι-στερεής τροφής που πέπτεται στο κάτω μέρος του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να εκκενωθεί πολύ γρήγορα από το στομάχι. Έτσι, ακόμα κι αν καταναλωθεί στο τέλος ενός γεύματος, μπορεί να μην επεκτείνει απαραίτητα τα αισθήματα πληρότητας.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να πίνετε υπερβολικές ποσότητες νερού μπορεί να μην είναι μια εξαιρετική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν το νερό αναμιγνύεται με άλλες ουσίες (όπως φυτικές ίνες , σούπες ή λαχανικά) μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα το στομάχι αδειάζει το περιεχόμενό του – που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο.

Όμως, ενώ το νερό μπορεί να μην σας βοηθήσει να χάσετε βάρος άμεσα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, δεδομένου ότι είναι το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να επιλέξουμε. Η αντικατάσταση ποτών με πολλές θερμίδες όπως η σόδα και το αλκοόλ με νερό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)