Οι ειδικευόμενοι ιατροί της χώρας από την έναρξη της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στην 1η γραμμή στην αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της. Ιατροί από διαφορετικές ειδικότητες κλήθηκαν να επανδρώσουν τις μονάδες COVID-19, τα ΤΕΠ και τους χώρους υποδοχής υπόπτων κρουσμάτων στα νοσοκομεία της χώρας. Οι εφημερίες για πολλούς αυξήθηκαν δραματικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι συνθήκες άσκησης του κλινικού έργου τους δεν ήταν οι ευνοϊκότερες, λόγω έλλειψης κατάλληλων προστατευτικών μέσων. Οι ειδικευόμενοι ιατροί, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, επιτέλεσαν άριστα το καθήκον τους. Πολλοί από αυτούς, όμως, τους επόμενους μήνες θα πρέπει είτε να διακόψουν την ειδικότητα τους, είτε να την ολοκληρώσουν χωρίς να μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις ειδικότητας, λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Πριν λίγες μέρες, το Υπουργείο Υγείας με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ΦΕΚ Τεύχος Α 90/1.5.2020 (άρθρο 21) προέβη στην απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου στους ειδικευόμενους ιατρούς ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας, οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απονομής ειδικότητας έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, που το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας της χώρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διαγράφοντας σημαντικές επιδόσεις, το Υπουργείο Υγείας ως ελάχιστη αναγνώριση των υπηρεσιών τους, θα πρέπει να εξαιρέσει ΟΛΟΥΣ τους ειδικευόμενους ιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας, από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου, ως προαπαιτούμενο για τις εξετάσεις και τη λήψη τίτλου ειδικότητας.

Ο Πρόεδρος

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης

Πηγή: typoskritis.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)