Ο υδράργυρος δε θα δείξει κανένα έλεος ούτε αυτό το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες έπεται να μας αφυδατώσουν, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε σε φόρμα και ενυδατωμένοι. Ακριβώς για αυτό μας βοηθήσουν οι σούπερ δροσερές τροφές που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο. Το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νερό, καθώς μέσω αυτού μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά, αποβάλλονται οι τοξίνες και ενυδατώνεται το δέρμα. Γνωρίζατε ότι το 40% του νερού το λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά;
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ατονία, πονοκέφαλο, ακόμη και να εντείνει το άγχος μας. Το νερό συμμετέχει επίσης σε σημαντικές διεργασίες στο σώμα μας όπως είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας και η απέκκριση των ανεπιθύμητων ουσιών από τον οργανισμό.
Αυτές είναι οι πιο ενυδατικές τροφές:
Καρπούζι
Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από καροτενοειδή όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο. Τα καροτενοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια από τις σημαντικότερες συμβολές των αντιοξειδωτικών στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αγγούρι
Περιέχει περίπου 96% νερό και δίνει πολύ άρωμα στα πιάτα! Αποτελεί μια πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, κάλιο, πυρίτιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μολυβδαίνιο, όπως επίσης βιταμίνη Β, φώσφορο, νάτριο και ασβέστιο.
Η υψηλή περιεκτικότητα του αγγουριού σε νερό συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η αφυδάτωση είναι από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα. Εκτός όμως από το νερό που περιέχει, οι διαλυτές φυτικές ίνες που συναντάμε στο αγγούρι βοηθούν επίσης στην καλή γαστρεντερική λειτουργία.Η μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών κρύβεται…στη φλούδα του αγγουριού! Προτιμήστε λοιπόν να πλύνετε σχολαστικά το αγγούρι και να μην το ξεφλουδίσετε! Κερδίζετε έτσι όχι μόνο σε φυτικές ίνες αλλά σε αρκετές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που κρύβονται εκεί.
Πράσινη σαλάτα
Μια ανάμεικτη σαλάτα με φρέσκα προϊόντα δεν είναι μόνο ένα νόστιμο γεύμα, αλλά και μια καλή πηγή ενυδάτωσης. Για την ακρίβεια, το μαρούλι είναι απλώς «πράσινο νερό». Παρέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α (κυρίως με την πρόδρομη μορφή του β- καροτένιου), η βιταμίνη C και το κάλιο. Όσο πιο σκούρο πράσινο το μαρούλι, τόσο περισσότερο β-καροτένιο περιέχει.
Το μαρούλι φαίνεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εργαστηριακά πειράματα με εκχυλίσματα μαρουλιού έδειξαν ότι έχει σημαντική δράση κατά της φλεγμονής που προκαλείται από βιοκαταλύτες όπως η καραγενάνη (πολυσακχαρίτης, που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής για να δώσει πιο πυκνή και πλούσια υφή σε τρόφιμα και ποτά) ή η λiποξυγενάση (η λιποξυγενάση LOX είναι ένα ένζυμο που περιέχει μη αιμικό σίδηρο και είναι πολύ διαδεδομένη στα φυτά και τα ζώα).
Ντομάτες και ντοματίνια
Αν φτιάχνετε σαλάτα, μπορείτε να ρίξετε και μερικές ντομάτες μέσα. Περιέχουν πολύ νερό, αλλά και κάλιο – ένα σημαντικό μέταλλο το οποίο χάνουμε όταν ιδρώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C , βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α – τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.
Φράουλες
Smoothies με φράουλα όλο το καλοκαίρι, παρακαλώ! Οι φράουλες είναι 91% νερό. Είναι ένα φρούτο γεμάτο φυτικές ίνες, ενώ επίσης περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Το ελλαγικό και σαλικυλικό οξύ που περιέχουν ενισχύει την υγεία του δέρματος, μειώνοντάς την ακμή και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Θα μπορούσατε μάλιστα όχι μόνο να τις φάτε αλλά και να φτιάξετε και κάποια σπιτική κρέμα για το πρόσωπο σας. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C που περιέχουν οι φράουλες, βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα να προσφέρει αντι γηραντικές ιδιότητες όταν βέβαια καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες και με το σωστό τρόπο (αυτό αφορά την διαδικασία μαγειρέματος και τη μορφή στην οποία καταναλώνεται). Υπάρχουν ακόμα θετικές ενδείξεις ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φράουλες ωφελούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα αναστέλλουν την διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ειδικά βιταμίνη C. Τα αντιοξειδωτικά εντοπίζουν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι το αποτέλεσμα της οξείδωσης στο σώμα και μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.
Τα ροδάκινα αποτελούνται από περίπου 90% νερό. Μπορείτε να τα κόψετε σε κομμάτια και να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο με ελάχιστες θερμίδες (μπορείτε φυσικά να προσθέσετε όσα φρούτα θέλετε).
Πεπόνι
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πεπόνι οπουδήποτε σε σαλάτες, ως μικρό απογευματινό γεύμα (σνακ), στην παραλία, μετά το το μεσημεριανό ή το βραδινό. Αποτελείται κατά 90% από νερό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τριχωτό της κεφαλής και το δέρμα, ενώ κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή.
Πορτοκάλι
Εκτός από βιταμίνη C, τα πορτοκάλια περιέχουν 86% νερό, οπότε αν και είναι λιγότερο ενυδατική επιλογή, παραμένει νόστιμο στην κατανάλωση. Στα αρνητικά του, βέβαια, το ότι δεν είναι ένα φρούτο εποχής.
Τα 3 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα μεσαίο πορτοκάλι βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού συστήματος, καλού επιπέδου χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στομαχικού έλκους. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν επίσης τον τρόπο που ο οργανισμός απορροφά τη ζάχαρη, κάτι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.
πηγή: olafaq.gr