Η μη λήψη ενός κοινού συμπληρώματος κάθε μέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 25%, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να παίρνουν καθημερινά αυτό το συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πιο αναλυτικά, η μη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη Γερμανών ερευνητών, που ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια του ζωτικού θρεπτικού συστατικού είχαν έως και ένα τέταρτο περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση που προκαλεί απώλεια της μνήμης.

Ωστόσο, η τακτική λήψη του συμπληρώματος μείωσε τον κίνδυνο ανεπάρκειας από 21,5 % στο γενικό πληθυσμό σε 6,9% σε εκείνους που έπαιρναν συμπληρώματα.

Ο Δρ. L-Ju Chen,  από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν πιθανά οφέλη από τα συμπληρώματα βιταμίνης D για την πρόληψη της άνοιας».

 
Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον κίνδυνο των ανθρώπων για άνοια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν δεδομένα υγείας σε 269.229 Βρετανούς ηλικίας 55 ετών και άνω και τους ρώτησαν τι συμπληρώματα έπαιρναν.

Μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους για να δουν αν είχαν έλλειψη και εξέτασαν εάν εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 13 έως 16 ετών. Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν μεταξύ 19 και 25% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια από εκείνους με υγιή επίπεδα της θρεπτικής ουσίας.

Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο, αλλά τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο Δρ. Chen είπε ότι ενώ τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι απαραίτητες για οριστικά στοιχεία.

 
Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου και η βιταμίνη D
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης και πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου της ταυ και του β-αμυλοειδούς. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, αν και τρία πολλά υποσχόμενα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την πρόοδό της βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές.

Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών. Οι ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν οστικές παραμορφώσεις όπως ραχίτιδα στα παιδιά και πόνο στα οστά από οστεομαλακία στους ενήλικες.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να λαμβάνουν ένα καθημερινό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, επειδή η κύρια πηγή βιταμίνης D προέρχεται από τον ήλιο.

.oloygeia

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)