Το «Βουνό» του επιτυχημένου τηλεπαιχνιδιού του MEGA «The Chase» και ειδικός Παθολόγος, Βασίλης Φασιάς, αλλά και η Παθολόγος, Ελένη Λεβέντη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον σίδηρο, τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλεί η έλλειψή του, αλλά και πώς αντιμετωπίζεται.
O σίδηρος αποτελεί από τα βασικότερα μέταλλα, καθώς είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και για την οξυγόνωση του οργανισμού.

Το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά έχουν τόσο αιμικό όσο και μη-αιμικό σίδηρο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού πολλών τροφίμων με επιπρόσθετο σίδηρο.

Το «Βουνό» του «The Chase» και ειδικός Παθολόγος, Βασίλης Φασιάς, μίλησε για τον σίδηρο και πόσο σημαντικό μέταλλο είναι για την υγεία του οργανισμού μας.

«Δεν είχα ποτέ θέμα με τον σίδηρό μου, όταν το παρακάνω με την αιμοδοσία μπορεί να πέσει αλλά γενικά το ελέγχω, ίσως να αραιώνω τις μέρες που δίνω αίμα», είπε αρχικά ο Βασίλης Φασιάς.

«Η υψηλή φεριτίνη μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά σε ανθρώπους που έχουν στίγμα μεσογειακής αναιμίας, μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη σκευασμάτων σιδήρου, σε διατροφικό κομμάτι, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία», επεσήμανε η κ. Λεβέντη.

«Μπορεί να είναι “πάθηση” που αφορά στις γυναίκες περισσότερο λόγω του αίματος που χάνουν, αλλά δεν περιορίζεται στο φύλο. Υπάρχουν φυσιολογικά όρια, από 50-150 mg/del, οπότε η έλλειψη σιδήρου είναι όταν η τιμή του είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό όριο. Έλλειψη σιδήρου δεν σημαίνει απαραίτητα και αναιμία, ο οργανισμός έχει αποθήκες σιδήρου, η φεριτίνη μας δείχνει τις αποθήκες σιδήρου, οπότε όταν ο σίδηρος είναι χαμηλός, οι αποθήκες δεν έχουν αδειάσει και τροφοδοτούν τον οργανισμό με σίδηρο οπότε να μην υπάρχει αναιμία και να είναι ο αιματοκρίτης εντός φυσιολογικών ορίων.

Υπάρχουν συμπτώματα που συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «υπάρχουν συμπτώματα, η τριχόπτωση είναι ένα από αυτά, γιατί το παρατηρεί ο κόσμος και τους ενδιαφέρει, αδυναμία, ζαλάδα, εύκολη κόπωση, ωχρότητα ή η ταχυπαλμία».

Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικό συστατικό, βοηθά στη σύσταση της αιμοσφαιρίνης, των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη μεταφορά του οξυγόνου.

Οι τροφές μπορούν να δώσουν τον απαραίτητο σίδηρο ωστόσο όσοι έχουν χαμηλές τιμές μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα.

Κόκκινο κρέας, συκώτι, οστρακοειδή, σπανάκι, όσπρια, φακές, φασόλια, δημητριακά έχουν σίδηρο.

Τι δεν βοηθάει στην πρόσληψη σιδήρου;
Ο φυτικής προέλευσης σίδηρος δεν έχει καλή απορρόφηση. Επίσης η πρόσληψη σιδήρου με γαλακτοκομικά.

Εκείνς που θα πάρει κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου πρέπει να είναι νηστικός.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)