Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης συνδιοργανώνουν τη «Γιορτής Κρητικής Διατροφής” με στόχο τη στήριξη και προβολή των προϊόντων της Κρητικής γης και του πολιτισμού των ανθρώπων της.

Οι εκδηλώσεις της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής», που ξεκινούν το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017 στις 20:00 στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με σπουδαίους καλλιτέχνες και μουσικές από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα θα απολαύσουν και φέτος οι επισκέπτες της Γιορτής!

Μουσικές και συγκροτήματα από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη χώρα, συναυλίες και δρώμενα, θα συνθέτουν καθημερινά την ατζέντα των εκδηλώσεων.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 5ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής θα ξεκινήσει με ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο Γιάννη Μαρκογιαννάκη από τους Μιχάλη Σταυρακάκη, Ζαχάρη Σπυριδάκη, Δημήτρη Σιδερή και Γιάννη Παπατζανή, ενώ τις υπόλοιπες βραδιές οι επισκέπτες θα απολαύσουν τον Μπάμπη Στόκα, τον Γιάννη Κότσιρα με την Μιρέλλα Πάχου, τον Μιχάλη Τζουγανάκη, τον Κυριάκο Γκουβέντα και τον Παύλο Καλιτσουνάκη, την Πένυ Μπαλτατζή, το Σχήμα Λόγου και τον Βαγγέλη Κακουριώτη.

Ραντεβού 1 με 7 Ιουλίου, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου!

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

1-7-iouliou-2017Ελεύθερη είσοδος
19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 Βιωματικές Αθλητικές δραστηριότητες από τους γυμναστές του PHYSICAL SYRVIVOR SUMMER CAMP. «Με σωστή διατροφή και καλή γυμναστική, είμαι πάντα γελαστό και τα ..δύσκολα, περνώ»! Υπεύθυνος προγράμματος κ. Ηρακλής Σκουλούδης.
20:00 Έναρξη της Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2017
Τέλεση Αγιασμού από το Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο.
Χαιρετισμοί αρχών και φορέων.
Ακολουθεί γευστικό κέρασμα από την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων «GRANT» με παρουσίαση μπουφέ από τους μαθητές της σχολής.
21:00 Παραδοσιακή Κρητική μουσική και χοροί της Κρήτης από τον Όμιλο Βρακοφόρων. 21:30 Συναυλία αφιερωμένη στον αείμνηστο Γιάννη Μαρκογιαννάκη
Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης.
Τέσσερις διεθνώς καθιερωμένοι σολίστες συμπράττουν επί σκηνής ερμηνεύοντας επιλεγμένο υλικό από την μουσική παράδοση της Κρήτης. Με τους: Μιχάλης Σταυρακάκης (μαντολίνο & τραγούδι), Ζαχάρης Σπυριδάκης (Κρητική λύρα & τραγούδι), Δημήτρης Σιδερής (Κρητικό λαούτο & τραγούδι) και Γιάννης Παπατζανής (κρουστά & τραγούδι).
*Γευσιγνωσία Κρητικού Αμπελώνα από το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης «Wines of Crete».

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 «Με Νότες και χαμόγελα, δίνω ζωή στα χρώματα» Θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική με πλαστελίνη και άλλες παραμυθένιες φρουτο ιστορίες σε ένα δίωρο πρόγραμμα γεμάτο κέφι και φαντασία.
Υπεύθυνοι προγράμματος Θάλια Αλεξάκη – Ρένα Λαδιά (παιδαγωγοί).
20:00 «Γλυκά με κρητικό ελαιόλαδο» Ο διάσημος ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί γλυκά με βάση το κρητικό ελαιόλαδο! Αγαπημένα υλικά όπως η σοκολάτα, παντρεύονται ιδανικά με το λάδι για ένα γλυκό, μοναδικό αποτέλεσμα!
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ Βίκυ Καρατζόγλου21:00 Συναυλία με τον ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΟΚΑ και τη Βίκυ Καρατζόγλου, «Μ’ Αγγίζεις και Xαμογελάς».
Ο Μπάμπης Στόκας, ένας από τους πιο ταλαντούχους ‘Ελληνες τραγουδοποιούς, με εφόδιο τη σπουδαία φωνή του και την ξεχωριστή ερμηνεία του, συναντάει τη Βίκυ Καρατζόγλου, την πιο φωτεινή, γλυκιά και ταυτόχρονα δυναμική ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, για να μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πολύ- χρονη μουσική διαδρομή του Μπάμπη, από τους Πυξ Λαξ, μέχρι τα τραγούδια του από τις «Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας».
Η Βίκυ Καρατζόγλου μετά την αξιοσημείωτη ραδιοφωνική επιτυχία του τραγουδιού «Το Όνειρο» και λίγο πριν τη νέα δισκογραφική δουλειά της, έχει την τιμή να συνεργαστεί με τον Μπάμπη και να αποκτήσει ακόμη ένα εφόδιο στην καλλιτεχνική της πορεία.
*Γευσιγνωσία Κρητικού Αμπελώνα από το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης «Wines of Crete».

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 «O Γιάννης και το Πεύκο» ένα βιωματικό εργαστήρι οικολογικού περιεχομένου από την ομάδα Hippo Theatre Group. Το ομώνυμο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου αξιοποιείται ως καμβάς στην δημιουργία μιας ιστορίας η οποία «χτίζεται»σιγά-σιγά με την συνδρομή των παιδιών. Μέσα στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση σε αξίες όπως σεβασμός και αγάπη για την Φύση, ενώ τονίζεται το αίτημα για καθαρό περιβάλλον και για ανακύκλωση.
20:00 «Μύθοι και αλήθειες περί ελαιολάδου». Παρουσίαση – Γευσιγνωσία ποιοτικών ελαιολάδων με τον Βασίλη Λεωνίδου βραβευμένο σεφ για το 2017 από τον Παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOSOLEI.
21:30 Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη.
Ο Μιχάλης Τζουγανάκης για μια μοναδική εμφάνιση στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Μέσα από τον παλμό της μουσικής του θα δονήσει το συναίσθημά μας και θα μας χαρίσει μια ιδιαίτερη μουσική και ερμηνευτική εμπειρία. Μαζί του εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης.
Ένας ξεχωριστός και «ανατρεπτικός» καλλιτέχνης από την Κρήτη, που κατάφερε να παντρέψει την παραδοσιακή κρητική μουσική με σύγχρονους ήχους. Η πηγαία δύναμη και δεξιοτεχνία του μαζί με την ιδιότυπη φωνή και ερμηνεία του, που γίνεται ένα με το Λαούτο, δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, γεφυρώνοντας – πάντα με σεβασμό – το παλιό με το νέο.
*Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου 19:30 & 20:30 με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 «ΦΡΟΥΤΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ»
Η ομάδα του Παραμυθένιου Κόσμου, παρουσιάζει ένα δια δραστικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 3 – 12 ετών. Φορέστε τα πιο άνετα ρούχα σας και το φωτεινότερο χαμόγελο σας. Το ταξίδι στην Φρουτοχώρα μόλις ξεκινά!
Υπεύθυνες προγράμματος Νόνη Λαγουδάκη – Έλενα Κούτικα
20:00 Ποιοτικό ελαιόλαδο και κρητικά snack με τον Βασίλη Λεωνίδου και το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Περ. Κρήτης
20:00 Σεμινάριο «Τυριά και Κρητικά κρασιά – Ξεφεύγοντας από τα όρια της Κρήτηςμε εισηγητές τους διακεκριμένους δημοσιογράφους και συμβούλους οίνου κ.κ Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Σίμο Γεωργόπουλο. Ξεχωριστά και ιδιαίτερα τυριά συναντιούνται σε μια κοινή γευστική δοκιμή με επιλεγμένα Κρητικά κρασιά
Γιάννης Κότσιρας: Live Καλοκαίρι 2017 – Μαζί του η Μιρέλα Πάχου21:00 Συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα μαζί του η Μιρέλα Πάχου
Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και πιο αγαπημένους καλλιτέχνες μιας ολόκληρης γενιάς. Παίρνοντας στις αποσκευές του τον τελευταίο του δίσκο και έχοντας στο πλάι του τη Μιρέλα Πάχου, ο Γιάννης Κότσιρας θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό, γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα, από το οποίο δεν θα λείπουν φυσικά και παλιότερα αγαπημένα ή λιγότερο γνωστά τραγούδια.. Η εξαιρετικά ταλαντούχα Μιρέλα Πάχου φέρνει τη δική της χροιά σε αυτές τις καλοκαιρινές συναυλίες με τη ζωντάνια, τη ζεστή φωνή και φυσικά το ακορντεόν της!
Τον Γιάννη Κότσιρα και τη Μιρέλα Πάχου συνοδεύει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος ενορχήστρωση & πλήκτρα, Γιάννης Αγγε- λόπουλος τύμπανα, Γιάννης Γρυπαίος μπάσο, Βαγγέλης Μαχαίρας μπουζούκι και Κώστας Μιχαλός: κιθάρα.
*Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου 19:30 & 20:30 με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 «Πρωινό! Γεύμα κλειδί – Παιδί – Υγεία»
«Εσείς κάντε πρωινό»; Όχι; Ε, λοιπόν ούτε τα παιδιά σας θα κάνουν… Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη τους;
Την απάντηση για αυτό αλλά και πληροφορίες για την σπουδαιότητα της διατροφής με φρούτα και λαχανικά θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε μέσα από την ομιλία που οι διατροφολόγοι μας έχουν φροντίσει να συμμετέχουν και τα παιδιά με παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Καλεσμένοι ομιλητές οι διατροφολόγοι Μαριάννα Σταυρουλάκη, Χάρης Χαρωνίτης.
20:00 «Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω». Έξι μάγειροι από την Κρήτη και τις Κυκλάδες φτιάχνουν αστικές, αγροτικές και γιορτινές συνταγές.
Συντονίζει και παρουσιάζει η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης κ. Νανά Δαρειώτη.
Παύλος Καλλιτσουνάκης21:00 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από τις Κυκλάδες με τον Κυριάκο Γκουβέντα και το συγκρότημά του.
21:30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με τους ΚΡΗΤΕΣ.
22:00 Συναυλία με τον Παύλο Καλιτσουνάκη
Παίζουν οι: Παύλος Καλλιτσουνάκης – Τραγούδι και κιθάρα, Μπάμπης Βουλγαράκης – Τραγούδι και λύρα, Λουκάς Μανδακάκης – Λαούτο, Γιώργος Τσουρδαλάκης – Μπουζούκι, Γιώργος Δουλγεράκης – Κρουστά (καχόν και νταούλι).
*Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου 19:30 & 20:30 με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 «Τα 5 συν ένα χρωματιστά μάλλινα κουβαράκια». Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αφηγήτρια η ίδια η συγγραφέας Γεωργία Λουκά ή όπως την ξέρουν τα παιδιά «η γιαγιά Γωγώ η παραμυθού»! Μετα την αφήγηση ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι.
19:00 «Καρέτα- Καρέτα! οι χελώνες της καρδιάς μας». Δημιουργικές δραστηριότητες , παιχνίδια και ενημέρωση με οπτικά μέσα ,για τους κινδύνους κ την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων ωοτοκίας της. Επιμέλεια Αρχέλων.
20:00 «Πίτες και καλλιτσούνια» Η Άννα Πλυμάκη χρησιμοποιεί πιστοποιημένα τυροκομικά προϊόντα με το σήμα «κρήτη» από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περ. Κρήτης
20:00 Master class Κρητικού Aμπελώνα – Εισηγητές: Νίκος Μηλλιαράκης, πρόεδρος Wineς of Crete – Νίκος Μάνεσης δημοσιογράφος οίνου – συγγραφέας.
20:30 Συναυλία με την ορχήστρα OsmannGold
Η OsmannGold Orchestra αποτελείται από μουσικούς της Τοσκάνης και παρου- σιάζει τραγούδια από την παράδοση των Μεγάλων Ορχηστρών εμπνευσμένα από τα σουίνγκ των δεκαετιών ’30 και ’40. Αν και διαθέτει μικρότερο αριθμό μουσικών σε σχέση με τις κλασικές Μεγάλες Ορχήστρες, η ενορχήστρωση, ο καλοδουλεμένος ήχος και η επιλογή του ρεπερτορίου θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την αίσθηση της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού που είχαν οι ορχήστρες τζαζ εκείνης της εποχής.
μπαλτατζη21:30 Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή – Κι όμως υπάρχει χαρά.
Η Πένυ Μπαλτατζή, το κορίτσι με τη βελούδινη φωνή που άνοιξε δρόμους swing, μέσα από ένα εξωτικό χαρμάνι ήχων και ξέφρενων ρυθμών, μπήκε στις ζωές μας με το γνωστό μποέμικο στιλ του καλλιτέχνη που μας μαγεύει σκορπώντας γύρω του κέφι, ανεμελιά, ενέργεια και δύναμη. Η Πέννυ και οι δεξιοτέχνες μουσικοί της εξερευνούν ένα νέο, μεθυστικό ήχο με λάτιν και μπάλκαν ρούμπες, μάμπο ιταλιάνο, τσα τσα, σουινγκ, τζαζ… Και μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις αποτελεσματικότερες!
Ενορχήστρωση, κιθάρες: Παντελής Ντζιάλας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Πλήκτρα: Μένιος Γούναρης, Τρομπόνι: Τζιμ Σταρίδας, Άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο: Σπύρος Νίκας, Κοντραμπάσο: Ηλίας Καρκαβέλιας, Τύμπανα: Φοίβος Άνθης.
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Κόλλιας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 «Παίζουμε με τη θυγατέρα του ήλιου, την ελιά»
Καλωσορίζουμε τα παιδιά μ’ ένα δυναμωτικό κέρασμα, δώρο από το αγαπημένο μας δέντρο την ελιά και παίζουμε παιχνίδια για να γνωρίσουμε με βιωματικό τρόπο τη ζωή της ελιάς και τα προϊόντα που μας χαρίζει απλόχερα.. Στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας καντηλάκι για τις καλοκαιρινές βραδιές μας!
Τομέας-Εικαστικά Εργαστήρια Κ.Ε.Δ.Η.Ρ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνου) Παρουσίαση Σοφία Τρούλη Δρ. μουσειοπαιδαγωγός, Κατερίνα Γιαβρίδη ζωγράφο
20:00 Master class Κρητικού Aμπελώνα – Εισηγητές: Νίκος Μηλλιαράκης, πρόεδρος Wineς of Crete – Νίκος Μάνεσης δημοσιογράφος οίνου – συγγραφέας.
19:30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με το μουσικοχορευτικό εργαστήρι «Πυρρίχια Δρώμενα».
Σχήμα Λόγου20:30 Συναυλία με το ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ
«Επηρεασμένοι από την έντεχνη σκηνή με το ρεμπέτικο, το λαϊκό και το ροκ στοιχείο να συνυπάρχουν αρμονικά, και βέβαια με ειδικό βάρος στο παραδοσιακό μας τραγούδι που είναι και η μήτρα κάθε μεταγενέστερης έμπνευσης (κατά την γνώμη μας), επιλέγεται το μουσικό μας πρόγραμμα» λένε οι ίδιοι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες διασκευές της Λαϊκής και της παραδοσιακής μας μουσικής με την ιδιαίτερη προσέγγιση που δίνουν τα παιδιά στην ερμηνεία τους. Τα μέλη του συγκροτήματα είναι:
Σάκης Σακελλαρίδης: Μπουζούκι, λαούτο, φωνή, Γιώργος Αντωνογιαννάκης: Λύρα,φωνή, Αλεξάνδρα Βεργαδή: φωνή, Ανδρέας Σταμούλης: κιθάρα, ούτι, φωνή Άρης Συσκάκης: βιολί, μαντολινο, Βαλεντίνος Σταματιάδης: Τύμπανα, Μιχάλης Αυλωνίτης: Μπάσο.
21:30 Συναυλία με τον Βαγγέλη Κακουριώτη

H Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια. Επωφεληθείτε αγοράζοντας τα νέα «Οικογενειακά Εισιτήρια» και απολαύστε τις δράσεις όλων των ημερών!

Το Σάββατο 1 Ιουλίου και την Παρασκευή 7 Ιουλίου η είσοδος είναι δωρεάν.

Τις άλλες μέρες:

Παιδιά μέχρι 2 ετών δωρεάν είσοδος
Παιδιά από 2 έως 12 ετών 2 ευρώ είσοδος
Ενήλικες την 2,3,4 Ιουλίου 8 ευρώ
Ενήλικες 5,6 Ιουλίου 5 ευρώ
Εισιτήριο Διαρκείας για όλες τις μέρες 25 ευρώ/άτομο
Εισιτήριο Οικογενειακό (2 ενήλικες και παιδιά) 45 ευρώ.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

– ΚΕΔΗΡ, Αρκαδίου 48
– το Info kiosk πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων
– στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου από 1/7/17
Πηγή: typoskritis.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)