Σύμφωνα με τους ειδικούς τις περισσότερες φορές η θετική ενθάρρυνση λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά από την τιμωρία.

Όπως πολύ πιθανότατα γνωρίζετε αν έχετε νήπιο ή παιδί μικρό σε ηλικία το «όχι» δεν λειτουργεί πάντα. Και όπως πολύ πιθανότατα βιώνετε, τα παιδιά κάνουν πολλά ενοχλητικά πράγματα όμως να σπρώχνουν, να τσιρίζουν, να σπάνε, να κάνουν ένα σωρό ζαβολιές.
Την επόμενη φορά που θα ουρλιάξετε ώστε να συνετιστούν ή να ανακοινώσετε την τιμωρία, δοκιμάστε μία εναλλακτική και πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με τους ειδικούς μέθοδο: τη θετική ενίσχυση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν χρησιμοποιήσετε τρόπους για να πείτε «μπράβο» στο παιδί, εκείνα -που κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την προσοχή σας- θα νιώσουν ικανοποίηση και θα είναι σαφώς πιο ήρεμα. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά θέλουν να ικανοποιούν τους γονείς τους, αφού ψάχνουν επιβεβαίωση από εκείνους.
Μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε:

1. Δείξτε ότι εγκρίνετε τις πράξεις του
Κάθε φορά που κάνει κάτι σωστά, δείξτε στην πράξη ότι το εγκρίνετε με ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά. Έτσι, το παιδί θα αντιληφθεί ότι αυτό που κάνει είναι σωστό και θα ενθαρρυνθεί να το συνεχίσει.

2. Παρατηρήστε κάθε καλή συμπεριφορά
Δώστε έμφαση σε απλά (αλλά όχι δεδομένα) πράγματα: παίζει ήρεμα με τα παιχνίδια του; Επιβραβεύστε το ώστε να συνεχίσει έτσι!
Δημιουργήστε ένα παιδικό δωμάτιο που εμπνέει την καλή συμπεριφορά!
Τα παιδιά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Προτιμήστε γήινα χρώματα, παιχνίδια που ευνοούν τη φαντασία και φυσικά δείξτε το καλό παράδειγμα χωρίς να δημιουργείτε εντάσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

3. Διαλέξτε τις «μάχες» σας
Προτού μαλώσετε το παιδί για κάτι που κάνει ή δεν κάνει, σκεφτείτε αν είναι όντως κάτι πολύ σοβαρό. Αυτό, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους καβγάδες και φυσικά να βάλετε όρια στα σημαντικά.

4. Δώστε θετικές και απλές οδηγίες
Είναι βασικό κάθε οδηγία που δίνετε να είναι απλή και να έχει θετικό πρόσημο. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να πείτε «σε παρακαλώ, κάνε ησυχία, μιλάω στο τηλέφωνο», αντί για «σταμάτα να μου μιλάς όταν μιλάω στο τηλέφωνο».

Τελικά η τιμωρία λειτουργεί;
Σύμφωνα με μία μελέτη, όταν τα παιδιά τιμωρούνται για μία συμπεριφορά, τείνουν να επαναλαμβάνουν την ίδια συμπεριφορά όταν πιστεύουν πως δεν τους βλέπει κανείς ή αν έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα. Επιπλέον, επειδή συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα, εν τέλει ούτε βελτιώνει, ούτε διδάσκει ουσιαστικά τα παιδιά.

kidot.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)