Μερικές φορές, το πιο δύσκολο μέρος της προπόνησης είναι στην πραγματικότητα η έναρξη. Είτε είναι στο σπίτι είτε στο γυμναστήριο, μπορούμε πάντα να βρούμε διαφορετικές δικαιολογίες που απλώς σταματούν το ταξίδι της φυσικής μας κατάστασης.
Ωστόσο ένα από τα πρώτα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσετε για να ενσωματώσετε πλήρως την άσκηση στην καθημερινότητά σας και να πετύχετε τους στόχους σας, είναι να αποδεχθείτε ότι τα γρήγορα αποτελέσματα δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.
Η απογοήτευση είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να σταματούν την άσκηση επειδή οι προσδοκίες τους είναι πολύ υψηλές και η υπομονή τους πολύ χαμηλή.
Ακριβώς επειδή ασκείστε δεν σημαίνει ότι θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε και είναι σημαντικό εάν έχετε έναν συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό σας, να ερευνήσετε τους τύπους προπονήσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτό που ψάχνετε.
Μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να επενδύετε τον χρόνο και την ενέργειά σας σε μια προπόνηση και να μην βλέπετε κανένα αποτέλεσμα σε αντάλλαγμα, επομένως σήμερα θα εξετάσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους δεν πετυχαίνετε αυτό που θέλετε παρά το ότι καταβάλλετε δουλειά.
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Όταν αρχίζετε να γυμνάζεστε, νιώθετε φρέσκοι και έχετε κίνητρο, οπότε είναι φυσιλογικό να βάζετε τον πήχη ψηλά. Όμως είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, γιατί τελικά αυτός ο πήχης μπορεί να είναι πολύ ψηλός για να τον φτάσετε. Αν για παράδειγμα νομίζατε ότι θα βλέπατε αποτελέσματα σε δύο εβδομάδες, ίσως νιώσετε απογοητευμένοι, κάτι που είναι φυσιολογικό. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι με το τρέχον επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης .
Δεν κοιμάστε αρκετά
Μην υποτιμάτε ποτέ τη σημασία ενός καλού βραδινού ύπνου στους στόχους της φυσικής σας κατάστασης. Ένας καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μυών, την αναγέννηση των κυττάρων και για να σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατοί. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αποφύγετε την έκθεση σε μπλε φώτα από τα smartphone, τα tablet και τους υπολογιστές και βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, καθαρή και ευχάριστη. Τέλος, αποφύγετε τις βαριές προπονήσεις πριν από τον ύπνο, γιατί θα έχετε υψηλή αδρεναλίνη, η οποία δεν βοηθάει στο να σας πάρει ο ύπνος.
Υπερπροπόνηση – ναι, αυτό είναι ένα θέμα
Το να πιέζετε το σώμα σας παραπάνω από αυτό που μπορεί να αντέξει, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και πνευματική κόπωση, καταπόνηση των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων, καθώς και σε κακή απόδοση και ανέφικτους προσωπικούς στόχους.
Εάν δεν είστε σίγουροι εάν κάνετε υπερβολική προπόνηση ή όχι, υπάρχουν τρεις τρόποι για να το αναγνωρίσετε εύκολα: Ασκείστε για πάρα πολύ καιρό χωρίς να αφήνετε χρόνο στο σώμα να ξεκουραστεί και να επιδιορθώσει τη βλάβη των ιστών και των μυών. Πάντα ωθείτε τον εαυτό σας σε υψηλότερα όρια πολύ γρήγορα , ελπίζοντας σε γρήγορα, άμεσα αποτελέσματα. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεν δίνετε στον εαυτό σας επαρκή καύσιμα για να ανταπεξέλθει στα υψηλότερα επίπεδα άσκησης. Αν κάνετε όλα τα παραπάνω, προφανώς υπερπροπονείστε.
Υπερβολικό άγχος
Γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση του άγχους, αλλά πολλές φορές τείνετε να ξεχνάμε ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να είναι επιζήμιο για τις προπονήσεις σας. Επιπλέον, το άγχος αυξάνει την ένταση των μυών και αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Και επίσης επηρεάζει τη συγκέντρωσή σας, υπονομεύοντας τη ζωτική σύνδεση του μυαλού και του σώματος.
Η διατροφή σας δεν ταιριάζει με την προπόνησή σας
Το πόσο ισορροπημένα τρώτε μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για μια πληθώρα πραγμάτων και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποτελέσματα της προπόνησής σας. Αυτό που τρώτε και οι στόχοι φυσικής κατάστασης πάνε χέρι-χέρι, πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ τους, ενδέχεται να μην δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε. Επίσης η ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά εξαρτάται από τον τύπο της προπόνησης που κάνετε.
Μια ιατρική κατάσταση μπορεί να εμποδίζει την πρόοδό σας
Αρκετές ιατρικές παθήσεις μπορεί να σας εμποδίζουν να δείτε αποτελέσματα, οπότε αν κάνετε μια προπόνηση και συνειδητοποιήσετε ότι παίρνετε βάρος, κάποιες παθήσεις μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες. Μερικά παραδείγματα είναι ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η υπνική άπνοια .
Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια από τα παραπάνω ή θέλετε να επιβεβαιώσετε εάν είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπετε αποτελέσματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Θα εξετάσει την περίπτωσή σας και θα σας κάνει κάποιες εξετάσεις. Μόλις επιβεβαιώσετε την αιτία, μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους τις επιλογές σας, για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε και θα πετύχετε τους στόχους σας με υγιή και ασφαλή τρόπο.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν γιατί δεν βλέπετε αποτελέσματα όταν γυμνάζεστε. Σχεδόν όλα μπορούν να λυθούν μιλώντας με επαγγελματίες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διατροφή ή τις προπονήσεις σας. Το να είστε δραστήριοι είναι καλό για την υγεία σας, τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική, γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να βρείτε την προπόνηση που είναι καλύτερη για εσάς.
ourlife.gr