Με ποσοστό 26,20% προηγείται ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν, έναντι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που συγκεντρώνει 25,80%, σύμφωνα με το πρώτο exit, αφού έκλεισαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Κέρδισε την προεδρία, θα κερδίσει και την νομοθετική εξουσία; Αυτό είναι το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που άρχισαν την Κυριακή. Στις προηγούμενες εκλογές – πριν πέντε χρόνια – το κόμμα του Μακρόν επικράτησε θριαμβευτικά. Σήμερα όμως υπάρχει ένας αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν που απειλεί να του πάρει έδρες και μια μεγάλη αποχή που μπερδεύει τις προβλέψεις.

Με φόντο την ακρίβεια και την ανεργία, καθώς και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες. Αυτή τη φορά ψηφίζουν για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου.

Προηγήθηκε μία άτονη και απαθής προεκλογική περίοδος με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ στην αποχή των ψηφοφόρων.

Δύο σχεδόν μήνες από την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μακρόν, κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να μην καταφέρει να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Γάλλου Προέδρου. Η εκλογικός συνασπισμός που έχει συγκροτήσει με τα κόμματα της Αριστεράς, τους Κομμουνιστές, τους Οικολόγους-Πράσινους και τους Σοσιαλιστές βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Και οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής από τον πρώτο γύρο σε κάποια από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες, θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ertnews.gr

 
(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)