Εντονότατη είναι η ανησυχία που προκαλούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι μεταλλάξεις του κορoνοϊού που προέρχονται από Βρετανία και Νότια Αφρική. Αυτές φαίνεται ότι επαναπροσδιορίσουν την εξέλιξη της πανδημίας και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και στη χώρα μας.

Ο μεταλλαγμένος κορoνοϊός σκεπάζει την γηραιά ήπειρο προκαλώντας τρόμο με την ταχύτατη εξάπλωση του.

Η ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης σπεύδει να πάρει άρον άρον νέα μέτρα βάφοντας με βαθύ κόκκινο της επιβαρυμένες περιοχές όπου και θα ισχύουν πλέον νέα μέτρα για τις μετακινήσεις μέχρι και κλείσιμο συνόρων εάν απαιτηθεί διασφαλίζοντας μόνο τη ροή του εμπορίου.

Η περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού είναι στην βόρεια Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Τσεχία.

Ο μεταλλαγμένος κορoνοϊός, ο οποίος έχει μέχρι και 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, μπορεί σε συνδυασμό με ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά και τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, να προκαλέσουν μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο νέος κορoνοϊός έχει ήδη εντοπιστεί στο Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, την Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Τα νέα δεδομένα και η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν βάλει στο στόχαστρο και την απλή υφασμάτινη μάσκα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν προστατεύει επαρκώς. Ήδη στην Γερμανία έχει απαγορευτεί η χρήση της στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ και στην Γαλλία υπάρχει σύσταση να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένες μάσκες τύπου KN 95, FFP2 αλλά και απλές χειρουργικές που προσφέρουν καλύτερη προστασία από τις υφασμάτινες.

Να σημειωθεί ότι τα lockdown συνεχίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πιο πρόσφατες την Πορτογαλία και την Ολλανδία με τους Eυρωπαίους να μην θέλουν επί του παρόντος να ανοίγουν το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως «διαβατήριο» για τις μετακινήσεις.

Μεγάλη είναι η ανησυχία και στην Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού δεδομένου ότι ένα από τα ορφανά κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού εντοπίστηκε και στο κέντρο της Αθήνας με πολύ υψηλό ιικό φορτίο.

Οι αρχές είναι σε συναγερμό, καθώς επισημαίνουν ότι αυτή η μετάλλαξη θα οδηγήσει σε μια έκρηξη κρουσμάτων. Η μετάλλαξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα οδηγήσει σε ραγδαία έκρηξη κρουσμάτων.

Στις κόκκινες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά με την ανησυχία των γονέων να είναι έκδηλη.

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)