Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αρθούν μια σειρά από μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί λίγο πριν από την πρωτοχρονιά και ίσχυαν μέχρι σήμερα.  
Έτσι στην σημερινή συνεδρίαση, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να επικυρώσει όσα έχουν δρομολογηθεί κεντρικά, όπως είχε αναφέρει πριν από λίγες μέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την τάση που υπάρχει και στην Ευρώπη για χαλάρωση ή και κατάργηση κάποιων μέτρων, καθώς το μοντέλο συνύπαρξης με τον ιό εφαρμόζεται όλο και σε περισσότερες χώρες ως μέρος πλέον της κανονικής ζωής.

Να θυμίσουμε πάντως ότι αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες πολύ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων (από τον Νοέμβριο) και για μεγάλο διάστημα είχαν κάνει lockdown προκειμένου να βγουν πιο συντεταγμένα από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορείς η αρμόδια επιτροπή των ειδικών αναμένεται να κάνει δεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης για την επιστροφή των όρθιων πελατών στη διασκέδαση, καθώς κρίνεται ότι θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην εστίαση.

Παράλληλα αναμένεται να αποφασιστεί η αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα από 10% που είναι σήμερα σε 50% ενώ οι πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί εντελώς την άρση του περιορισμού.

«Και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα (Πρώτο Πρόγραμμα). Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους μη εμβολιασμένους και ότι αυτό θα συνεχιστεί.

 
«Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν «και να μην είναι “χύμα”».

 
Εντύπωση προκαλεί πάντως η είδηση ότι συζητείται έντονα και η άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αν και μέχρι τώρα υπήρχε η άποψη ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να μην αρθεί σχεδόν ποτέ.

Σε ότι αφορά τις απόκριες η κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική στο να διεξαχθούν οι παρελάσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, αλλά θετική να γίνουν γιορτές από τοπικούς συλλόγους σε κλειστούς χώρους.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 30 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)