Με την αμέριστη υποστήριξη της ηγεσίας του ΥΥΚΑ που αντιπροσωπεύτηκε στην ημερίδα τους από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τα ευήκοα ώτα της φαρμακοβιομηχανίας, οι Έλληνες φαρμακοποιοί ετοιμάζονται να λάβουν και νέες πρωτοβουλίες για την πάταξη των ελλείψεων στα φάρμακα και όχι μόνο… Στόχος είναι πάντα η μετατροπή των φαρμακείων σε άτυπα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας…

Οι πολίτες πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες ανεξαιρέτως τις φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν ανάγκη για τα προβλήματα υγείας τους… Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εγχώριες και πολυεθνικές, πρέπει να είναι βιώσιμες, με ικανοποιητική κερδοφορία και προβλεψιμότητα στα επιχειρηματικά τους πλάνα… Και η Πολιτεία πρέπει να έχει επαρκώς και σωστά κατανεμημένα τα κεφάλαιά της ώστε να είναι εντός προϋπολογισμού και με εκπληρωμένες στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες. Στα παραπάνω συμφωνούν όλοι! Από τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκαρίους, ως τους γιατρούς, τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τον ΕΟΦ, τον ΙΦΕΤ, τον ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 
Στο «πώς» χωλαίνει το ζήτημα!

Οι -ας πούμε- ειδήσεις που βγήκαν από την ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ήταν δύο, διότι όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε ξανακούσει: Πρώτον αναμένεται πριν από το Πάσχα να ανακοινωθεί μία νέα λίστα 100 φαρμάκων, τα οποία είναι πρωτότυπα χωρίς γενόσημα, αλλά παλαιά και φθηνά, στα οποία θα προστατεύεται στο εξής η τιμή (κάποια θα λάβουν κι αυξήσεις) ώστε να μην αναγκαστούν οι φαρμακευτικές που τα παράγουν, να τα καταργήσουν! Διότι, για όποιον δεν το γνωρίζει, όταν ένα σκεύασμα φτάνει με λιανική τιμή 1 ή 2 ευρώ, είναι πιθανό κάποια στιγμή η εταιρεία που το παράγει, να σταματήσει να το κάνει, διότι οριακά δεν αποφέρει κέρδη. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε «ξεπηδά» ένα νέο φάρμακο για να καλύψει το κενό, για το οποίο η τιμή αντί για 2 (που είχε το παλαιό) είναι στα 20 ευρώ! Τι συμφέρει λοιπόν την Πολιτεία και τους πολίτες; Τους συμφέρει να παραμείνουν στην αγορά τα παλαιά δοκιμασμένα και φθηνά φάρμακα!

Η δεύτερη «είδηση» ήρθε εκ στόματος προέδρου της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Βασίλη Μπιρλιράκη, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει η αγορά από φαρμακαποθήκες που δεν υπηρετούν τον τόπο αλλά την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Από εταιρίες του είδους που έχουν έδρα ένα διαμέρισμα λίγων τετραγωνικών και δεν κάνουν τίποτα άλλο από τα να κερδίζουν χρήματα εξάγοντας φάρμακα από την «φθηνή» μετά τα μνημόνια Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πιο ακριβές τιμές στα φάρμακα.

 
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπιρλιράκης εκπροσωπεί όχι την Ένωση Φαρμακαποθηκαρίων αλλά την Ομοσπονδία των φαρμακοποιών που συνεταιρίζονται μεταξύ τους και εκτός της κανονικής δραστηριότητας διατήρησης φαρμακείων, εφοδιάζουν τα φαρμακεία τους από δικές τους αποθήκες, οπότε έχουν και την ιδιότητα των φαρμακαποθηκαρίων.

Ο ίδιος άλλωστε είναι ο μόνος που στο πάνελ, παρουσία της προέδρου ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη και του προέδρου του ΕΟΦ, Ευάγγελου Μανωλόπουλου, είπε ξεκάθαρα ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων, αλλά όλα θα φάρμακα θα έπρεπε να διατίθενται στους ασθενείς πανελλαδικά από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων. Ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς είχε πει ότι δεν πρέπει να καταργηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά να διατίθενται τα ακριβά φάρμακα και από τα ιδιωτικά.

ieidiseis.

 
(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)