Επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι οι εναλλακτικές θεραπείες είναι δημοφιλείς για κάποιο λόγο και τα ενδεχόμενα οφέλη στην υγεία, από την υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης ευεξίας, μπορεί να είναι πολλαπλά.

Βοηθά από την καταπολέμηση του άγχους, μέχρι και τη μείωση του πόνου.

Επίσης πολλές έρευνες  αποκαλύπτουν ότι η ολιστική προσέγγιση της υγείας συμβάλλει  στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων, εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Ορισμένοι εναλλακτικοί και φυσικοί τρόποι που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, στην καταπολέμηση του άγχους και στην πρόληψη ασθενειών είναι οι παρακάτω:

Αλλαγή στην φιλοσοφία της διατροφής

Το φαγητό δεν προσφέρει μόνο ενέργεια στον οργανισμό μας, ταυτόχρονα μας προσφέρει τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμαστε για την υγεία του ιστού, των οστών, των μυών και την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Την προηγούμενη δεκαετία αναπτύχθηκε ένα έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της διατροφής, ως μέσο για την αποτοξίνωση του σώματος και την πρόληψη ασθενειών, που λειτουργεί συμπληρωματικά με την παραδοσιακή ιατρική. Ο απλούστερος, για παράδειγμα τρόπος να αποφύγετε λοιμώξεις και άλλες επιβλαβείς για την υγεία παθογένειες είναι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το μαγειρεμένο ξινολάχανο, το γιαούρτι με ζύμωση, το κεφίρ ή το γάλα με προβιοτικά. Τα τρόφιμα αυτά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την πέψη.

Αλλάζοντας τη φιλοσοφία της διατροφής μας και αναδεικνύοντας τις θεραπευτικές της ιδιότητες, παίρνουμε την υγεία μας στα χέρια μας.

Αρχαία κινέζικη πρακτική του Βελονισμού

Είναι μία αρχαία κινεζική πρακτική που χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες, οι οποίες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος, ώστε να «απελευθερώσουν» ενέργεια από τον οργανισμό σας, το λεγόμενο “chi”.

Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού είναι απεριόριστα. Χρησιμοποιείται σε ασθενείς που πάσχουν από εξαρτήσεις, κατάθλιψη, υπερβολικό άγχος, πονοκεφάλους, αϋπνίες ή  πονοκεφάλους.

Ολιστική μέθοδος Ρέικι

Τo ρέικι είναι παραδοσιακή ιαπωνική θεραπεία που βασίζεται στη μεταβίβαση της ενέργειας ρέικι και η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της υγείας, η σωματική ευεξία, η χαλάρωση.

Το ρέικι είναι μία ολιστική μέθοδος, διότι επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα και στο νου και χρησιμοποιεί τα χέρια, ως μέθοδο μεταβίβασης της ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μέθοδο πνευματικής κάθαρσης, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που βοηθά το σώμα να ιαθεί, με τη χαλάρωση και τη μείωση του άγχους. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλές, πάντα συμπληρωματικά στην παραδοσιακή ιατρική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέθοδος ρέικι βοηθά στη βελτίωση του ύπνου, κατά 86%, τη μείωση του πόνου, κατά 78%, τη μείωση της ναυτίας, κατά 80%, τη μείωση του άγχους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά 94%.

Γενικά, αντιμετωπίζοντας την υγεία και την ευεξία σας πιο ολιστικά, έχετε πολλά οφέλη. Ζητήστε από τον γιατρό σας, να σας κατευθύνει, ώστε να σχεδιάσει μία θεραπευτική αγωγή, που να περιλαμβάνει το σωστό συνδυασμό παραδοσιακής ιατρικής, με τις εναλλακτικές θεραπείες, εκείνες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις δικές σας θεραπευτικές ανάγκες.

Βοτανοθεραπεία

Πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι τα φυτά περιέχουν συστατικά που έχουν  θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικά από τα κοινά βότανα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό, την ψυχική μας διάθεση ή την πέψη μας. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή λοιμώξεων, το τζίντζερ να μειώσει τη ναυτία, ενώ το δενδρολίβανο μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορους τύπους αλλεργιών.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε, πριν τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου ή φυτικού παρασκευάσματος, αν αυτό είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και σίγουρα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, ώστε  να βεβαιωθείτε ότι συμβαδίζει με τη θεραπεία την οποία σας έχει προτείνει.

Μασάζ

Το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία χαλαρωτική επίσκεψη σε ένα κέντρο σπα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει επίδραση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στη μείωση του άγχους ή τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, παράλληλα με την παραδοσιακή ιατρική αγωγή που προτείνει ο γιατρός.

Καταπολέμιση άγχους με Γιόγκα

Η ισορροπημένη σχέση σώματος και πνεύματος είναι σημαντική στις εναλλακτικές θεραπείες, τη γιόγκα και τον διαλογισμό.

Η γιόγκα είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» στην καταπολέμηση του άγχους,  καθώς και στην αντιμετώπιση έντονων ψυχολογικών καταστάσεων. Έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα,  ότι αν κάποιος επιλέξει να κάνει γιόγκα συστηματικά, για μία περίοδο δύο μηνών, καταπολεμά σημαντικά τα επίπεδα του άγχους του.

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)